Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis că funcționarii publici care au primit o decizie de pensionare nu mai pot continua să lucreze în administrația publică, chiar dacă au solicitat suspendarea plății pensiei.
Hotărârea, publicată în Monitorul Oficial pe 29 ianuarie 2025, a intrat deja în vigoare și are implicații majore asupra funcționarilor publici aflați într-o astfel de situație.
Citește și: Percheziții de amploare în dosarul NORDIS. Ioana Băsescu, vizată de descinderi
Această decizie vine în urma unei solicitări a Tribunalului Suceava, care a cerut clarificări privind posibilitatea ca un funcționar public pensionat să continue activitatea. ICCJ a lămurit că emiterea unei decizii de pensionare duce automat la încetarea raportului de muncă, eliminând excepțiile prevăzute de Codul Administrativ.
Cazul care a stat la baza acestei hotărâri este cel al unei consiliere de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Suceava, A.M., care, deși primise o decizie de pensionare, dorea să își continue activitatea.
A.M. a ajuns la vârsta standard de pensionare în septembrie 2022 și a beneficiat de prelungirea activității conform Codului Administrativ. În septembrie 2023, a cerut și obținut o nouă prelungire a raportului de serviciu până în noiembrie 2024. Pe 3 ianuarie 2024, a solicitat și a primit o decizie de pensionare. A cerut suspendarea plății pensiei, aprobată pe 5 februarie 2024.
APIA a considerat-o pensionată și a încetat raportul de muncă pe 8 februarie 2024. A.M. a contestat decizia în instanță, dar a pierdut. Această speță a dus la clarificarea unei probleme legislative: un funcționar public care a primit decizia de pensionare nu mai poate activa în sistem, chiar dacă nu încasează efectiv pensia.
Până acum, conform articolului 517, alin. (2) din Codul Administrativ, funcționarii publici puteau, „în mod excepțional”, să fie menținuți în funcție până la trei ani după vârsta standard de pensionare, cu prelungiri anuale. ICCJ a eliminat această posibilitate pentru cei care au deja o decizie de pensionare.
Citește și: Datorie, deficit, instabilitate politică: Fitch revizuieşte perspectiva României la negativ
0 Comentarii