Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit, printr-o decizie pronunțată luni, că atunci când e vorba despre camătă, confiscarea specială se aplică numai dobânzii obținute prin săvârșirea infracțiunii, inclusiv în cazurile în care este cuprinsă în sumele împrumutate ulterior.
Citește și Elevii de nota zece pot promova doi ani de studii într-un singur an școlar
Prin Decizia nr. 26, pronunțată luni, Înalta Curte, respectiv completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept penal, a stabilit că, “în cazul infracțiunii de camătă, incriminată de art. 351 din Codul penal, confiscarea specială poartă doar asupra dobânzii obținute prin săvârșirea infracțiunii, inclusiv când aceasta este cuprinsă în sumele ulterior împrumutate și se dispune conform art. 112 alin. (1) lit. e) din Codul penal”.
Decizia a fost pronunțată ca urmare a unei sesizări formulate de Curtea de Apel Târgu Mureş, Secţia Penală şi pentru Cauze cu Minori şi de Familie, în legătură cu următoarea chestiune de drept: “În cazul infracțiunii de camătă, incriminată de art. 351 din Codul penal, banii daţi cu dobândă, ca îndeletnicire, intră în categoria bunurilor supuse măsurii de siguranţă a confiscării speciale, conform art. 112 alin. (1) lit. b) din Codul penal, sau obiect al acestei măsuri de siguranţă poate să îl constituie doar dobânda obţinută prin săvârşirea infracţiunii, potrivit art. 112 alin. (1) lit. e) din Codul penal”.
Codul penal definește camăta ca fiind darea de bani cu dobândă, ca îndeletnicire, de către o persoană neautorizată și stabilește, pentru săvârșirea acestei infracțiuni, pedepse cu închisoarea de la șase luni la cinci ani.
0 Comentarii