Web Analytics
scris marți, 21.01.2025

Raport al UE. Numărul victimelor traficului de persoane a crescut cu 41%

Raport al UE. Numărul victimelor traficului de persoane a crescut cu 41%

Comisia Europeană a publicat luni, 20 ianuarie, al cincilea raport al său privind combaterea traficului de persoane, bazat pe statisticile din perioada 2021-2022.  Numărul total de victime înregistrate în UE a prezentat o creștere de 41 %, de la 7.155 de victime în 2021 la 10.093 în 2022. Specialiștii cred însă că realitatea este mai îngrijorătoare, deoarece multe victime rămân nedetectate. 

„Traficul în scopul exploatării sexuale a continuat să fie forma cea mai răspândită, reprezentând 49 % din totalul victimelor traficate, din care 92 % sunt femei. Cea de a doua cea mai răspândită formă constă în exploatarea prin muncă (37 %); în acest caz, 70 % din victime sunt bărbați. Traficul de copii, care reprezintă 19 % din totalul victimelor traficului de persoane din UE, a înregistrat o scădere cu 3 % a numărului de victime față de raportul anterior. În perioada de raportare, resortisanții țărilor terțe au constituit majoritatea victimelor traficului de persoane – 54 %”, transmite Comisia Europeană.  

Începând din 2022, UE și-a consolidat politicile pentru a intensifica lupta împotriva traficului de persoane. S-a pus în aplicare Strategia UE privind combaterea traficului de persoane 2021- 2025 și o directivă revizuită privind prevenirea și combaterea traficului de persoane a intrat în vigoare în iulie 2024, în urma unei propuneri înainte de Comisie în 2022.

Citește și Reținut la Pitești pentru amenințări repetate la adresa concubinei

Comisia își va intensifica în continuare activitatea împotriva traficanților de persoane, inclusiv prin lansarea unui centru de combatere a traficului de persoane care să sprijine statele membre în ceea ce privește schimbul de bune practici și consolidarea cooperării.  

„Traficul de persoane este a doua cea mai răspândită economie ilicită din lume. El este adesea legat de alte infracțiuni, cum ar fi traficul de droguri, introducerea ilegală de migranți, infracțiunile contra patrimoniului, spălarea de bani și fraudarea documentelor. Publicat o dată la doi ani, raportul este condus de coordonatorul UE pentru combaterea traficului de persoane și se bazează pe contribuțiile statelor membre, ale agențiilor UE și ale Platformei societății civile a UE împotriva traficului de persoane”, se mai arată în comunicatul transmis de reprezentanța Comisiei Europene în România.  

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită