Au fost publicate noi măsuri suplimentare pentru sprijinirea victimelor și creșterea responsabilității autorităților în gestionarea acestui fenomen. Printre acestea se numără obligativitatea afișării numărului de urgență pentru victimele violenței domestice (helpline-ul 0800.500.333) în unitățile de învățământ, spitale și mijloacele de transport în comun.
Citește și Statistica anului 2024: centenari și cupluri aniversare în Pitești!
Concret, e vorba despre Legea nr. 1/2025, publicată marți în Monitorul Oficial, care introduce responsabilități suplimentare pentru autoritățile publice în ceea ce privește prevenirea și informarea privind violența domestică. Această lege a fost votată de Camera Deputaților în luna decembrie 2024 și aduce modificări și completări la Legea 217/2023 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice.
Conform noilor reglementari, toate autoritățile naționale și locale vor avea responsabilitățile lor. Ministerul Sănătății va fi responsabil de asigurarea că medicii de familie și medicii specialiști înregistrează în fișele pacientului orice suspiciune de violență domestică și că unitățile sanitare afișează informații despre serviciile de consiliere și linia de urgență.
În mod similar, Ministerul Educației va trebui să garanteze că toate unitățile de învățământ includ informații despre serviciile de ajutor pentru victimele violenței domestice.
În plus, Autoritatea Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați va colabora cu radiodifuzorii și Consiliul Național al Audiovizualului pentru difuzarea cu regularitate a unor materiale informative cu privire la accesarea serviciilor de informare și consiliere pentru victimele violenţei domestice de tip linie telefonică de urgență.
Autoritățile locale vor avea obligația de a publica anual rapoarte detaliate privind măsurile și programele implementate pentru prevenirea și combaterea violenței domestice. Aceste rapoarte vor include informații despre accesul la serviciile sociale dedicate acestui fenomen. De asemenea, autoritățile vor introduce în contractele cu furnizorii de transport public obligația de a afișa în mijloacele de transport și în stațiile de transport public numărul liniei telefonice de urgență (helpline), precum și alte informații utile despre accesarea serviciilor sociale pentru prevenirea și combaterea violenței domestice.
Conform datelor Inspectoratului General al Poliției Române, în anul 2023 au fost înregistrate peste 108.000 de cazuri de violență domestică, cu aproape 58.000 de fapte penale, în creștere cu 4,8% față de anul precedent. Cele mai frecvente infracțiuni raportate sunt lovirile și alte violențe. Tot anul trecut, au fost emise aproximativ 25.000 de ordine de protecție, provizorii și definitive.
Noile prevederi se vor aplica începând cu 17 ianuarie 2025.
0 Comentarii