Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a anulat definitiv, miercuri, condamnarea de 7 ani închisoare primită în anul 2017 de Gabriel Puiu Popoviciu și a dispus achitarea omului de afaceri pentru fapte de corupție în legătură cu asocierea firmei sale, SC Băneasa Investments SA, cu Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din Capitală pentru un teren de 224 de hectare.
Instanța supremă a menținut decizia pronunțată în luna iulie de Curtea de Apel București. Decizia vine după ce judecătorii i-au admis lui Puiu Popoviciu o cerere de revizuire a sentinței de condamnare. Temeiul indicat de magistrați pentru achitare este că fapta nu există.
Omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu a primit pe 2 august 2017 o condamnare definitivă de 7 ani de închisoare în dosarul ‘Ferma Băneasa’. În același dosar, au mai fost condamnați Cornel Șerban (fostul șef DGIPI) – 2 ani și 6 luni cu executare, Ioan Nicolae Alecu (rectorul USAMV București) – 6 ani de închisoare cu executare, Petru Pitcovici (fost șef în Direcția Generală Anticorupție din MAI) – 2 ani cu suspendare, Ștefan Diaconescu – 5 ani cu executare și Andrei Mihai Bejenaru – 6 ani cu executare.
Citește și: Scandal! La Spitalul Mioveni, o proteză gratuită costă… 77 milioane lei vechi!
Gabriel Puiu Popoviciu a plecat din România înainte de pronunțarea sentinței, fiind localizat în Marea Britanie, de unde autoritățile române au încercat fără succes să îl extrădeze. Inițial, el a fost reținut la Londra, însă a fost eliberat în schimbul unei cauțiuni de 200.000 de lire sterline.
Ulterior, în 2021, Înalta Curte de Justiție a Marii Britanii a respins definitiv cererea României de extrădare a omului de afaceri, judecătorii britanici motivând că Popoviciu nu a fost judecat de un Tribunal imparțial în România și ‘a ‘suferit o negare completă” a drepturilor sale la un proces corect, așa cum sunt ele protejate prin articolul 6 al CEDO. Potrivit DNA, în perioada 2000 – 2004, rectorul USAMV București, Ioan Niculae Alecu, beneficiind de sprijinul interesat al lui Popoviciu, în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale, ar fi făcut posibilă aducerea unui teren de 224 hectare, aparținând domeniului public al statului, ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de omul de afaceri Puiu Popoviciu.
Citește și: Cazul profei de la Mioarele arestată în dosarul împrumuturilor de la CAR-ul din Suceava. Se suspendă executările silite
‘În condițiile în care terenul respectiv (ferma Băneasa) se afla în proprietatea publică a statului, conform legii, nu putea să facă obiectul vreunei tranzacții și, în plus, a fost în mod vădit subevaluat. În momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, terenul a fost evaluat la valoarea de un dolar/mp, în timp ce valoarea de piață de la acea dată era de aproximativ 150 euro/mp. Terenul se situează în partea de nord a orașului București, se învecinează cu DN1 București – Ploiești, iar pe acest teren s-au construit puncte de lucru și sediile unor importante societăți comerciale’, susțineau procurorii.
0 Comentarii