Asigurarea RCA este o asigurare prin care terții prejudiciați în urma unui accident auto, produs din vina conducătorului asigurat, primesc despăgubiri pentru daunele materiale și/sau decesul ori vătămările corporale suferite în acel accident.
Indiferent de locul în care s-a produs accidentul de vehicul – pe drumuri publice, pe drumuri care nu sunt deschise circulatiei publice, în incinte și în orice alte locuri, atât în timpul deplasării, cât și în timpul staționării vehiculului asigurat, asiguratorul RCA acordă despăgubiri până la limita de răspundere prevăzută în contract dar există și excepții de la această regulă.
Pe lângă clauzele legate de forţa majoră sau de despăgubiri pentru accidente provocate cu maşinile furate, asigurătorul nu plăteşte dauna și în alte situaţii, pe care şoferii trebuie să le cunoască.
De exemplu asiguratorul nu plătește daune pentru accidente provocate de maşini care fac parte din patrimoniul comun al soţilor, adică atunci când maşina soţiei dvs a accidentat-o pe a dvs, nu veţi putea merge cu RCA-ul soţiei să vă reparați maşina.
Dacă o maşină a unei societati comerciale accidentează o altă maşină a aceluiasi proprietar, asigurătorul nu plăteşte dauna, în baza asigurării RCA și nici eventualele daune pentru prejudicii aduse bunurilor transportate în vehiculul avariat.
În cazul producerii unui accident ca urmare a conducerii autovehiculului sub influenta alcoolului (cu o concentrație de peste 0,80 g/l de alcool pur sau alte substanțe interzise în sange) asiguratorul RCA va plăti despăgubirile, dar ulterior se va îndrepta prin acțiune în regres împotriva asiguratului pentru a recupera sumele platite drept despăgubire, atât pentru daune materiale, cât și morale.
Excluse de la decontare sunt și amenzile de orice fel, cheltuielile penale la care ar fi obligat proprietarul, utilizatorul sau conducatorul vehiculului asigurat, răspunzător de producerea prejudiciului ori cheltuielile făcute în procesul penal de proprietarul, utilizatorul sau conducatorul vehiculului asigurat, răspunzator de producerea prejudiciului, chiar dacă în cadrul procesului penal s-a soluționat și latura civilă.
În practică, se întâmplă ca în cadrul unui dosar de daună RCA deschis ca urmare a unui accident rutier asiguratorul să refuze să achite întreaga sumă ce reprezinta contravaloarea reparatiilor efectuate de către service-ul auto, considerand că suma este “nejustificat de mare”.
Dacă amiabil nu soluționați acest diferend, aveți posibilitatea să formulați acțiune în justiție împotriva asigurătorului, dar trebuie să știți că dreptul la acțiune întemeiat pe un raport de asigurare sau reasigurare se prescrie în termen de 2 ani.
Avocat Maria Cristina Leţu, doctor în Drept
Citește și Lecția de drept. RECONSTITUIREA ŞI ÎNTOCMIREA ULTERIOARĂ A ACTELOR DE STARE CIVILĂ
Citește și Lecția de drept. Ce este semnătura electronică, cum se obţine, de ce avem nevoie de ea?
0 Comentarii