Web Analytics
scris miercuri, 15.01.2025

UE a publicat lista neagră a companiilor aeriene

Uniunea Europeană își reafirmă angajamentul față de siguranța călătorilor prin actualizarea periodică a „listei negre” a companiilor aeriene. Această măsură vizează protejarea cetățenilor europeni și a tuturor pasagerilor care zboară în spațiul aerian european de posibilele riscuri asociate cu operatorii aerieni care nu respectă standardele internaționale de siguranță.

UE a publicat lista neagră a companiilor aeriene

Citește și: Români cu venituri nejustificate, taxaţi de ANAF cu 70% impozit

Lista recent actualizată, elaborată de Agenția pentru Siguranța Aviației a Uniunii Europene (EASA), cuprinde 129 de companii aeriene din 15 țări. Conform explicațiilor oferite de Comisia Europeană pe site-ul său, aproximativ o sută dintre aceste companii au fost incluse din cauza procedurilor de securitate insuficiente, în timp ce restul prezintă probleme structurale și operaționale grave. În rândul acestora, se remarcă 22 de companii din Rusia, care au fost interzise în blocul comunitar ca urmare a invaziei Ucrainei și a sancțiunilor internaționale generate, ce au exercitat presiune asupra sistemului aeronautic național.

Această listă cuprinde companiile aeriene nerecomandate de UE, care prezintă „lacune îngrijorătoare în infrastructura tehnică și în protocoalele de siguranță”, iar fruntașe sunt: Air Tanzania; Air Zimbabwe; Avior Airlines (Venezuela); Blue Wing Airlines (Surinam); Iran Aseman Airlines (Iran); Fly Baghdad (Irak); Iraqi Airways (Irak); Toți transportatorii aerieni certificați de autoritatile din Afganistan; Toți transportatorii aerieni certificați de autoritatile din Angola, cu cu excepția TAAG Angola și Heli Malongo; Toți transportatorii aerieni certificați de autoritatile din Armenia.

Citește și: Româncă de 18 ani dispărută în Marea Britanie

Pe lângă lista neagră a companiilor aeriene, Uniunea Europeană supraveghează întregul mediu aeronautic al unor țări considerate a avea un risc crescut. În multe dintre aceste situații, fragilitatea politică, instabilitatea economică sau insuficiența resurselor tehnice îngreunează menținerea unor standarde adecvate în domeniul aviației. Acestea includ:Afganistan, Angola, Armenia, Congo, Republica Democrată Congo, Djibouti, Guineea Ecuatorială, Eritreea, Kârgâzstan, Liberia, Libia, Sao Tomé și Principe, Nepal, Sudan. În cele din urmă, unele, deși nu sunt complet interzise, pot opera în spațiul aerian european doar în condiții foarte specifice. Este cazul companiei nord-coreene Air Koryo, care poate zbura în UE exclusiv cu modele Tupolev TU-204, și Iran Air, limitat în utilizarea avioanelor Fokker F100 și Boeing 747-200.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită