Anul Nou pe rit vechi este sărbătorit în noaptea de 13 spre 14 ianuarie și marchează un moment special pentru credincioșii ortodocși care urmează calendarul iulian. Această tradiție marchează începutul noului an și este întâmpinată cu rugăciuni, mese festive și urări de bine.
În România, majoritatea creștinilor sărbătoresc Crăciunul și Anul Nou pe stil nou, după calendarul ortodox. Totuși, există și comunități care păstrează tradiția sărbătoririi acestor evenimente pe rit vechi. Printre ele se numără cele din Rusia, Ucraina, Serbia, Grecia, Bulgaria și Georgia, potrivit digi24.ro.
Citește și: Scandal! La Spitalul Mioveni, o proteză gratuită costă… 77 milioane lei vechi!
În dimineața de Ajun, cete de tineri colindă pe străzi cu Plugușorul, iar gazdele care îi primesc sunt considerate binecuvântate pentru tot anul. De Anul Nou, pe 14 ianuarie, un bănuț (pe vremuri din aur sau argint) este pus într-un vas cu apă curată. Membrii familiei se spală pe față cu această apă pentru a atrage norocul și prosperitatea în noul an.
În unele sate, fetele nemăritate păstrează un vechi obicei: pun busuioc la fântână în Ajun, iar dacă dimineața găsesc brumă depusă, cred că se vor mărita în acel an. De Anul Nou, copiii participă la semănat și aruncă prin casă sau prin curte, semințe de grâu, orz sau porumb, însoțite de urări de noroc și rodnicie.
Citește și: Părinţii elevilor de la Şcoala Răteşti sunt puşi pe drumuri, de patru ani, să ridice bursele de la casierie
În noaptea dintre ani, cei care sărbătoresc revelionul pe rit vechi consumă pește, un simbol al prosperității și al unui an mai ușor. Un alt obicei special este plăcinta în care se ascunde o monedă, iar cel care o găsește în felia sa va avea noroc tot anul. Mesele festive sunt deseori împărțite cu cei nevoiași, pentru a se păstra spiritul generozității și al comunității.
Pentru a avea noroc în Noul An, se crede că prima persoană care trece pragul casei trebuie să fie bărbat. De asemenea, superstițiile spun că nu este bine să faci curățenie în prima zi a anului, pentru că asta ar putea alunga norocul și prosperitatea. De Anul Nou, se pocnesc bice, se aprind focuri în aer liber și se fac zgomote puternice și toate aceste obiceiuri sunt menite să alunge energiile negative și să aducă un an plin de belșug.
0 Comentarii