Un medicament experimental pentru cancerul vezicii urinare a obţinut rezultate promiţătoare într-un studiu clinic de fază 3, îmbunătăţind semnificativ perioada în care pacienţii au fost feriţi de anumite complicaţii, inclusiv de recurenţa cancerului, transmite News.ro.
Medicamentul, denumit sasanlimab, este un anticorp monoclonal anti-PD-1 dezvoltat de compania farmaceutică americană Pfizer şi a fost testat în studiul clinic în combinaţie cu vaccinul BCG (Bacillus Calmette-Guérin).
În studiul clinic de fază 3 CREST au fost înrolaţi pacienţi cu cancer invaziv al vezicii urinare, cu peretele muscular neafectat (NMIBC), formă care reprezintă aproape jumătate din cazurile nou-diagnosticate în SUA. Pacienţii nu primiseră anterior vaccin BCG.
Citește și: Cum se obține autorizația electronică de călătorie în SUA, după sistarea vizelor?
Pacienţii au fost împărţiţi în două grupuri: primul grup a primit o doză de 300 de miligrame de sasanlimab, prin injecţie subcutanată, şi vaccin BCG, iar al doilea grup a primit doar vaccin BCG.
Vaccinul BCG, apărut în urmă cu un secol, este folosit în principal pentru a proteja organismul uman de bacteria care provoacă tuberculoza, însă este şi tratamentul standard pentru anumite forme de cancer al vezicii urinare.
Rezultatele au indicat că, la pacienţii care au primit sasanlimab, s-a înregistrat o îmbunătăţire semnificativă a perioadei în care au fost feriţi de anumite complicaţii, inclusiv de recurenţa cancerului.
Potrivit companiei Pfizer, care a precizat vineri că medicamentul a atins principalul obiectiv în studiul clinic, iar rezultatele detaliate vor fi prezentate în curând la o conferinţă medicală.
Datele sugerează că medicamentul sasanlimab are un profil de siguranţă similar cu al altor tratamente din aceeaşi clasă (anti-PD-1) autorizate deja, precum Keytruda, deţinut de Merck, potrivit companiei.
0 Comentarii