Timp de patru ani, părinții a peste 100 de elevi de la Școala „Ghe. I.I.C. Brătianu” Rătești au fost nevoiți să bată, lună de lună, drumul până la unitatea de învățământ pentru a încasa bursele sociale sau de merit cuvenite elevilor. Asta în ciuda faptului că există legislație în vigoare și acces la internet care să permită virarea banilor în conturile special deschise în acest scop.
Părinții s-au plâns în nenumărate rânduri că, deși au completat dosarele de burse cu tot ce li s-a cerut și au adus extrasele de cont, unii chiar din 2020, ei sunt în continuare obligați să meargă la școală și să încaseze banii de la stat, cash, de la casieria unității. Unele dintre familii care au situații mai speciale trebuie să plătească lunar 50 de lei la maxi-taxi pentru a încasa 300 de lei, ba, mai mult, s-au trezit cu datorii la bănci pentru întreținerea conturilor deschise. Greu de înțeles reticența conducerii școlii, dar și a diriginților care își încasează sporul de 10% tocmai pentru a veni în sprijinul elevilor și părinților acestora!
Chiar și Inspectoratul Școlar Argeș a cerut ca banii de burse să fie virați pe carduri. Degeaba!
Inspectoratul Școlar General Argeș a transmis tuturor unităților de învățământ preuniversitar de stat din județ o adresă în care li se cere să ia toate măsurile necesare pentru reducerea plăților în numerar, efectuând prin casieria proprie numai acele cheltuieli de volum redus care nu se justifică a fi efectuate prin virament. Prin urmare, se va trece la sistemul de plată informatizat, prin carduri, a salariilor, burselor, ajutoarelor sociale etc. Inspectoratul a subliniat chiar că la nivelul unității trebuie să fie identificate și analizate riscurile care ar putea apărea în cadrul activității de plată în numerar. Iar metodologia de acordare a burselor școlare pentru anul 2024 prevede și ea faptul că plata acestora se face de regulă prin transfer bancar, însă școlile nu trebuie să impună deschiderea la o anumită bancă a conturilor pentru virarea sumelor aferente burselor. Deși, conform unor surse, la unele unități școlare chiar acest lucru s-a întâmplat. Bine, măcar, că părinții nu sunt puși pe drumuri! Ceea ce, repetăm, se întâmplă la Şcoala Rătești, într-o comună aflată la nici 50 km de municipiul Pitești și care se dorește o unitate școlară în pas cu vremurile! De ce oare?
Contabila nu a fost găsită la muncă nici de membrii Consiliului de Administrație. Auditul a cerut ca programul de lucru să îi fie trecut pe ușă și în contractul de muncă
Părinții, supărați, cred că de vină ar fi și contabila care nu prea dă pe la muncă, ocupând postul prin cumul de funcții. Cert este că invitând-o pe doamna contabil Florentina Caval, pe numele dumneai, la discuții, la începutul anului 2024, nici membrii Consiliului de Administrație al școlii nu au avut cu cine să stea de vorbă și i-au transmis în scris: „Consiliul de Administrație întrunit astăzi, 31.01.2024, la Școala Gimnazială Ghe.I.I.C. Brătianu, Rătești, în intervalul orar 13.15-15.00, care coincidea și cu programul dumneavoastră de lucru, stabilit de comun acord, a constatat absența dumneavoastră de la locul de muncă, fără înștiințarea organului ierarhic superior. Conducerea unității de învățământ a comunicat totodată membrilor Consiliului de Administrație faptul că dumneavoastră nu răspundeți solicitărilor privind diverse atribuții de serviciu, motiv pentru care ați întârziat cu înaintarea unor situații solicitate de către I.S.J Argeș”.
Iar auditul, aflat în misiune la fața locului, a pus în vedere conducerii unității ca programul de lucru al contabilei să fie afișat pe ușa cabinetului, cât și în contractul de muncă, prin act adițional. De altfel, încercând să obținem un număr de telefon al doamnei contabil ni s-a spus: „Cui răspunde la telefon dna contabil? Normal ar trebui să-l aibă afișat pe ușă împreună cu un program de lucru. Nu există!”
„Din ianuarie vom vira bursele prin virament bancar”, spune directoarea Elena Rădoi
Cert este că Georgeta Ghigan, secretarul școlii din Rătești, care îndeplinea și funcția de casier din anul 1998, și despre care am aflat că făcuse nenumărate solicitări în sprijinul elevilor și părinților, și-a dat demisia în luna decembrie. Am încercat să aflăm motivele reale ale demisiei secretarei de la actualul director al Şcolii „Ghe. I.C.C Brătianu”, dna Elena Rădoi, care ne-a spus: „De ce mă întrebaţi lucrul ăsta? Da, și-a dat demisia doamna secretar, sunt motivele dânsei. Mi-a dat în scris demisia. Bursele s-au plătit, sigur. Avem un nou casier, iar din ianuarie, de acum adică, vom face transfer bancar. Problema va fi rezolvată, nu putem să perturbăm bunul mers al școlii”. În legătură cu faptul că doamna care ocupă funcția de contabil, Florentina Caval, nu ar veni la muncă, directoarea școlii nu a dorit să comenteze.
0 Comentarii