Web Analytics
scris joi, 26.12.2024

Elena Lasconi: S-a creat o prăpastie prea adâncă între justiție și români

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă Elena Lasconi, candidată la Președinția României în turul doi, 2024, pentru timpul alocat cititorilor JURIDICE.ro. Ce v-a determinat să candidați la cea mai înaltă demnitate a statului român?

Elena Lasconi: S-a creat o prăpastie prea adâncă între justiție și români

Citeşte şi: Ministra Muncii ezită să spună dacă vor crește pensiile de la 1 ianuarie

Elena Lasconi: Îmi doresc să aduc o schimbare în bine în România, începând de la vârful statului român și până la cel mai îndepărtat sat. Ce am început să fac la Câmpulung, îmi doresc să fac în toată țara. Să lucrez cu guvernul României să eliminăm corupția din instituțiile publice, să aducem fonduri europene pentru dezvoltare, să eliminăm privilegiile și să stopăm risipa din banii publici. E nevoie de o schimbare după 35 de ani în care vechii politicieni au făcut doar promisiuni și nu au livrat fapte. Eu am demonstrat prin fapte la Câmpulung ce pot să fac și mă voi înconjura de o echipă de specialiști ca să fac și mai multe ca președinte.

Alina Matei: În proiectul dumneavoastră de candidatură – O Românie pentru toți, nu doar pentru unii! De acum înainte… – aveți foarte multe referiri la Justiție. Cum poate Președintele României să asigure independența Justiției?

Elena Lasconi: Președintele României poate da tonul unor reforme, poate imprima o direcție. Direcția pe care vreau să o imprim eu este aceea a unei justiții independente, eficiente și corecte. Asta se poate realiza prin câteva modificări legislative importante, prin debaronizarea justiției. Garantul independenței justiției este, potrivit Constituției, Consiliul Superior al Magistraturii, dar pare că deocamdată acest obiectiv a fost ratat de CSM. Prin reformarea CSM în privința modului în care sunt aleși și revocați membrii CSM, independența justiției va putea fi garantată mult mai bine.

Ca mediator între societate și puterea judecătorească, voi face în așa fel încât glasul oamenilor să ajungă și la urechea magistraților, pentru că s-a creat o prăpastie prea adâncă între justiție și români. La ședințele CSM le voi transmite reprezentanților magistraților mesajele societății civile și le voi propune idei de reformă.

Mă voi adresa și Parlamentului pentru a-i cere îmbunătățirea legislației astfel încât să reușim să debaronizăm și să eficientizăm justiția. Voi discuta cu premierul și ministrul justiției pentru a promova acele măsuri prin care să reparăm justiția. Cheltuim sume mari cu justiția, este nevoie chiar de mai mulți magistrați, dar cheltuielile acestea trebuie să merite, deocamdată ele nu se regăsesc în rezultate pe măsură. Până la urmă, justiția este un serviciu public care trebuie să meargă strună.

Alina Matei: Art. 80 din Constituția României stabilește o parte din atribuțiile Președintelui României. Cum veți duce/aduce la îndeplinire aceste atribuții?

Elena Lasconi: Voi aduce la îndeplinire aceste atribuții cu bună-credință, exercitându-le în folosul românilor, nu al meu și nici al vreunei găști. Motto-ul campaniei mele nu este întâmplător ”O Românie pentru toți, nu doar pentru unii”. Despre funcția de mediator am vorbit deja. Voi reprezenta România promovând interesul românilor. Nu voi aștepta ca problemele să se rezolve singure, mă voi lupta să promovez interesele românilor și în țară, dar și în diaspora.

Voi apăra românii de pericolele care pot veni din exterior, dar și din interiorul țării. Nu voi sta cu mâinile în sân asistând nepăsătoare la felul în care educația copiilor noștri este în periclitată, la felul în care drepturile și libertățile fundamentale sunt călcate în picioare de către instituțiile statului, asistând la felul în care corupția înflorește fără să fie deranjată, la nedreptățile profunde din societate, la ineficiența sistemului de sănătate, la atacurile hibride la care democrația noastră constituțională este supusă.

Am observat linia de comunicare a contracandidatului meu pro-rus care încearcă să inducă oamenilor ideea falsă că voi arunca țara în război dacă voi fi aleasă președintă. Dimpotrivă, voi promova întotdeauna pacea, prin toate mijloacele și cu toată forța, și voi găsi acele soluții pentru ca românii să fie în deplină siguranță, alături de NATO, nu de Rusia. Pericolul pentru România poate fi Federația Rusă, nicidecum NATO.

Alina Matei: Ce părere aveți despre modul în care se înfăptuiește Justiția în România?

Elena Lasconi: Justiția se înfăptuiește de regulă prea târziu, procesele durează excesiv de mult, și se înfăptuiește pe sărite. E o doză mare de hazard. Dacă ajungi în fața unei instanțe, te rogi să nimerești la niște judecători corecți, bine pregătiți, care nu sunt striviți de volumul mare de muncă.

Dincolo de aceste probleme grave, faptul că avem atâtea exemple în care justiția îi scapă printre degete pe cei care creează prejudicii foarte mari bugetelor publice, faptul că prejudiciile nu sunt recuperate eficient, creează percepția că justiția refuză să facă dreptate, că privește în altă direcție atunci când ești victimă și ai nevoie de ea. În programul meu am venit cu soluții concrete, care, dacă ar fi preluate de partide și transformate în legi, ar face justiția mai eficientă.

Institutul Național al Magistraturii trebuie întărit și ar fi de bun augur înființarea a mai multe centre teritoriale în țară, mărindu-i capacitatea de a forma un număr cât mai mare de magistrați anual, pentru a ocupa toate posturile vacante. Îi apreciez pe toți magistrații onești care își fac datoria cu mult curaj și mare efort. În același timp, politicienii au creat un sistem de justiție baronial, care a început să promoveze obediența și mediocritatea. Competența și onestitatea magistraților sunt uneori pedepsite. Vedem că accesul în unele funcții de conducere se face acum pe bază de interviu subiectiv, nu prin concurs obiectiv. Sunt avantajați cei care le fac pe plac șefilor. Vedem că unii magistrați au fost hărțuiți de Inspecția Judiciară și CSM cu nenumărate acțiuni disciplinare, au fost ținuți în tensiune ani de zile, pentru ca apoi să dovedească la instanța supremă sau la CEDO că au fost hărțuiți. Lucrurile nu mai pot continua așa mult timp fără a se alege praful de ideea de justiție. Or, Justiția este unul dintre principalii piloni ai unei democrații.

Alina Matei: Președintele României prezidează lucrările Consiliului Superior al Magistraturii la care participă, potrivit art. 133 alin. 6 din Constituția României. Până acum, Președinții României au mers la CSM doar cu ocazia alegerii conducerii CSM. Cum înțelegeți să interpretați acest articol și cum veți proceda când veți merge la CSM?

Elena Lasconi: Cutuma despre care vorbiți este depășită, este nevoie astăzi de mai multă implicare din partea Președintelui, iar prezența mai frecventă la ședințele CSM este necesară, pentru ca glasul societății să se facă auzit. Nici Constituția și nici legea nu limitează accesul președintelui la ședințele CSM. Această prezență nu poate fi permanentă, dar nici nu ar trebui să rămână pur formală, decorativă. CSM-ul trebuie să țină cont de mesajele care vin atât de clar din partea societății și să nu le întoarcă spatele cetățenilor. Ca atare, am așteptarea de a avea un partener de dialog receptiv la mesajele oamenilor.

Alina Matei: Despre conceptul de Familie, dumneavoastră și domnul Călin Georgescu aveți păreri fundamental diferite. În calitate de Președinte al României, ce veți face, în concret?

Elena Lasconi: Eu sunt creștină și cred că am făcut publică părerea mea destul de clar. Căsătoria este într-un bărbat și o femeie. Dar politicienii trebuie să respecte oamenii, rolul politicienilor nu este să intre în dormitorul nimănui, rolul politicienilor nu este să impună oamenilor credința lor, rolul politicienilor este să lupte ca instituțiile statului să își facă treaba. Eu sunt pentru, sută la sută, parteneriatul civil. Este esențial să respectăm atât CEDO, dar este esențial să ne respectăm minoritățile, pentru că de asta depinde calitatea unei democrații.

Alina Matei: O altă atribuție a Președintelui României este de acordare a grațierii individuale (art. 94 lit. d din Constituția României), care este contrariul unei hotărâri judecătorești. Președinții României nu prea au grațiat oameni. Veți fi un Președinte milos?

Elena Lasconi: Într-o societate matură, cu democrație consolidată, grațierea și amnistia sunt niște instrumente care au rolul lor. Dar la noi au fost folosite nu ca expresie a iertării venite din partea societății, pentru a aduce mai multă pace și liniște socială, după momente tensionate, ci pentru a-i scăpa pe niște infractori care au făcut jaf la drumul mare de pedeapsă. Tentativa eșuată prin OUG 13 a fost un astfel de moment. Dacă, la un moment dat, va exista o situație în care societatea va cere unanim să intervin, uzând de această atribuție legală, ca expresie a democrației, voi analiza, dar deocamdată eu văd altceva: văd că societatea nu mai tolerează furtul din banii publici și corupția, că este exasperată de amploarea pe care a luat-o traficul de droguri. Oamenii cer, pe bună dreptate, să se aplice ferm legea, să nu se mai fure, să fie pedepsiți exemplar cei care săvârșesc fapte de corupție, oamenii să fie protejați de cei care încalcă legea, să fie recuperate prejudiciile. Ei nu au ieșit în stradă pentru a susține grațierea cuiva, sau amnistia, ci au ieșit revoltați de felul în care au încercat unii să își rezolve problemele penale dând ordonanță de amnistie și grațiere.

Alina Matei: Este mai importantă Legea sau este mai importantă Dreptatea?

Elena Lasconi: Între cele două ar trebui să se poată pune ușor semnul egalității, iar aplicarea legii să însemne că s-a făcut dreptate. Legea nu este un scop în sine, în spatele ei trebuie să se regăsească ideea de dreptate. E adevărat că uneori legile sunt confuze, și trebuie clarificate. Alteori legea este percepută de societate ca fiind nedreaptă. Atunci ea trebuie modificată, abrogată, ori declarată neconstituțională. Dar problema noastră principală este că Legea, așa cum este ea, imperfectă, nu se aplică, sau se aplică cu mare întârziere. Asta în sine este o nedreptate. Si ar mai fi ceva de spus: legea trebuie să fie egală pentru toți. Acesta este unul dintre cele mai des încălcate principii constituționale.

Alina Matei: Ce considerați că îi reprezintă pe români? 

Elena Lasconi: Românii sunt oameni buni, toleranți, iubitori. Datorită meseriei mele de jurnalist, am văzut toată țara și am cunoscut oameni extraordinari: antreprenori ingenioși, sportivi care ne-au făcut mândri, agricultori pricepuți, soldați patrioți. I-am ascultat pe toți și știu temerile și dorințele lor. Îmi doresc să fiu un președinte care să îi unească pe toți românii, pentru că în ultimii ani s-au promovat mesaje de ură, care să îi dezbine.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru cititorii JURIDICE și pentru cei care fac JURIDICE.

Elena Lasconi: E important să ieșiți la vot ca să nu pierdem tot! De acest vot depinde viitorul României, direcția în care se va îndrepta țara noastră. E multă manipulare în aceste zile, vă rog să vă informați și să ieșiți la vot.

(articol preluat din juridice.ro)

* Nota JURIDICE.ro: Același set de întrebări a fost transmis și candidatului Călin Georgescu.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Risc de avalanșe la munte

Meteorologii avertizează că este risc însemnat de avalanşe, de gradul trei din cinci, la peste...

Ultimele articole

Risc de avalanșe la munte

Meteorologii avertizează că este risc însemnat de avalanşe, de gradul trei din cinci, la peste...

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită