Probabil ai observa deja că în România, mulți oameni preferă să utilizeze plățile prin metode digitale în detrimentul celor cu bani cash. Așadar, de fiecare dată când mergem la magazin, la un restaurant sau pe un site de jocuri de noroc, precum NV Casino, ne este mult mai ușor să achităm cu cardul decât cu numerar. Este această nouă tendință un pas important spre dispariția banilor cash?
Știai că mai mult de jumătate din toate tranzacțiile zilnice se fac prin intermediul cardurilor de credit. Cu toate acestea, aflăm din mai multe studii că, deși numerarul rămâne extrem de popular, utilizarea sa este în scădere rapidă și va reprezenta mai puțin de 50% în următorii ani. Descoperă mai multe informații despre viitorul plăților în România din acest articol și vezi cum va arăta viitorul în acest sens. Să începem!
Tranzacții de plată fără numerar în comerțul electronic
Creșterea popularității opțiunilor de plată digitală a început să apară în timpul pandemiei Covid-19, când era recomandat să plătim cu carduri în loc de cash. Acest lucru a fost valabil în mare pentru comerțul electronic. De asemenea, creșterea plăților princ arduri bancare s-a făcut resimțită în toate țările, nu doar în România.
Această tendință este de așteptat să continue și să apară și în rândul altor industrii, cum ar fi cea farmaceutică sau în cazul produselor alimentare. Așadar, ar trebui să ne așteptăm la creșterea plăților în comerțul electronic în următorii ani pentru că majoritatea retailerilor preferă să fie utilizată această metodă.
Viziune pentru viitor: plățile digitale și dispariția numerarului în economie
Cu toate acestea, dispariția totală a numerarului este un subiect din ce în ce mai dusctat. Conform analizelor, există șansa ca acest lucru să se întâmplă în perioada următoarea. Dar, așa cum observăm, Comisiile Europene încearcă să rezolve acest lucru și să impună acceptarea bancnotelor și monedelor ca mijloc de plată în tranzacțiile cu amănuntul. În plus, încă mai există o bună parte a populației care preferă metode de plată mai tradiționale.
Inovația în plățile digitale vine și cu provocări, mai ales când vine vorba de confidențialitate și securitate. Adoptarea în masă a acestor sisteme se confruntă în continuare cu bariere de reglementare și tehnice care trebuie depășite. Viitorul apropiat al plăților digitale este promițător și plin de oportunități. Eficiența, incluziunea financiară și efectuarea de tranzacții instantanee sunt de așteptat să fie caracteristici proeminente ale acestei noi ere. Deși numerarul nu va dispărea complet în curând, utilizarea sa va continua să scadă pe măsură ce plățile digitale câștigă teren.
Ce riscuri sunt asociate cu eliminarea numerarului
Eliminarea numerarului este un subiect care a generat dezbateri intense în întreaga lume. Pe măsură ce ne îndreptăm către o societate din ce în ce mai digitalizată, posibilitatea unui viitor fără numerar pare să-i îngrijoreze pe mulți.
În timp ce eliminarea numerarului reduce riscul infracțiunilor tradiționale, cum ar fi furturile și tâlhăriile, crește susceptibilitatea cetățenilor la frauda cibernetică. Într-o societate complet digitalizată, toate tranzacțiile au loc online, ceea ce atrage atenția infractorilor cibernetici și generează noi amenințări.
Eliminarea completă a numerarului este menționată în prezent destul de timid, dar a încetat de mult să fie o viziune direct din science fiction. Argumentele economice sunt adesea invocate cu această ocazie – banii de hârtie sunt scumpi de produs, transportat și protejat împotriva jafului.
Citește și: România, țara cu cea mai mare inflație din UE pentru a noua lună la rând
De asemenea, permite tranzacții anonime, motiv pentru care este un instrument de plată preferat pe piața gri. Cu toate acestea, oponenții unei lumi fără numerar au și argumente puternice. Merită să le amintim, mai ales că sunt adesea prezentate în sosul teoriilor conspirației și adesea tratate ca nu foarte serioase.
- Dependență totală de sistemul bancar – Să ne imaginăm o lume în care există doar bani fără numerar, economisiți în conturi bancare. Fiecare cetățean devine automat un creditor al băncilor comerciale – el nu poate stoca puterea de cumpărare lichidă în alt mod decât într-o bancă.
- Controlul total al circulației banilor – Banii fără numerar ar putea oferi un nivel de anonimat cel puțin apropiat de cel al numerarului fizic.
- Excluderea financiară – Bătrânii, comunitățile rurale și cei fără acces la banca digitală s-ar putea găsi marginalizați dacă numerarul dispare.
Ne îndreptăm spre dispariția banilor cash?
În concluzie, putem spune că am stabilit că metodele de plată prin carduri de credit sunt extrem de comode și eficiente. Totuși, nu putem să nu remarcăm riscurile care vin la pachet cu aceste aspecte. Cel mai important risc este legat de dispariția banilor cash, dar și de dependența tehnologică.
Suntem de părere că ar trebui analizată situația într-un mod foarte dezvoltat și, de asemenea, să se implementeze anumite soluții. Eliminarea completă a numerarului ar putea avea rezultate dificil de gestionat în societatea noastră.
0 Comentarii