Un fenomen real care ia amploare în școli este bullyingul, fie el verbal, fizic sau online. Elevii pot fi intimidați, hărțuiți, amenințați cu bătaia, umiliți în public sau excluși din grup din cauza particularităților și, din păcate, deși subestimate, efectele sunt copleșitoare. În această toamnă, Jurnalul de Argeș a demarat o campanie de presă anti-bullying prin care aducem în lumină eforturile de prevenire a violenței școlare.
De această dată, autoritățile au organizat un nou lectorat cu părinții, menit să îi facă mai conștienți de impactul negativ pe care îl poate avea tehnologia asupra copiilor. Sala de spectacole de la Liceul Tehnologic „Regele Mihai I” din Curtea de Argeș a fost plină în seara de miercuri, 11 decembrie. Părinți, profesori, copii și adolescenți s-au strâns pentru cea de-a doua ediție a campaniei județene „ReConectează-te cu Copilul tău!”, iar gazdă primitoare a fost directoarea Elena Derviș.
„Mâine vorbim, azi nu am timp”
Cele mai puternice aplauze le-au primit elevii Liceului de Arte „Dinu Lipatti” din Pitești. Ei sunt cei care au deschis seara interpretând, sub atenta coordonare a profesoarei Violeta Bocancea, o adaptare emoționantă a piesei „Exploziv”, scrisă de dramaturga Elise Wilk, menită să trezească conștiința. Acțiunea se petrece tot la o clasă de liceu, cu o generație care se lovește de tot felul de provocări. Tinerii actori au prezentat realitatea văzută prin ochii fiecărui personaj. Ajungem să cunoaștem cum se manifestă bullyingul și de ce sunt în stare copiii marginalizați pentru a câștiga respectul colegilor. Denis, elevul cel nou, rebel și influent, este preferatul fetelor și numele lui este pe buzele tuturor. Directoarea care predă după carnețel se consideră respectată de elevi, dar puterea ei stă în catalog.
Psiholoaga, fascinată de complimentele lui Denis, își neglijează responsabilitățile de părinte: „Mâine vorbim, azi nu am timp”. Denis creează probleme și o înfruntă pe directoare atunci când le dă un test. „Toată lumea trebuie să predea o foaie de hârtie goală”, îndeamnă el și ceilalți se supun. Sub presiunea colegilor, chiar și elevul eminent predă foaia goala, deși știa toate răspunsurile. Decepționat, lovindu-se de refuzul mamei de a comunica și sub presiunea așteptărilor de a ajunge medic, acesta alege un final tragic. Tinerii au fost recompenasați cu diplome și aplauze în valuri, pe merit! Și în luna mai, la debutul acestei campanii, elevii talentați de la „Dinu Lipatti” au prezentat o piesă de teatru, dar la Sala „Lumina” din Pitești.
Ca la fiecare eveniment observăm o foarte bună colaborare între instituțiile partenere care depun toate eforturile să vină în sprijinul părinților și al elevilor cu diverse acțiuni preventive. Au luat cuvântul dr. prof. psih. Rodica Emilia Ciucă de la CJRAE – Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Argeș; Minerva Rizea (inspector școlar pentru management instituțional și activități extrașcolare) și Augustina Ene (inspector școlar pentru învățământ special) de la Inspectoratul Școlar Județean Argeș; Bianca Stancu (Șef complex) de la DGASPC Argeș; inspector principal Cristina Pătru de la Biroul de Siguranță Școlară din cadrul IPJ Argeș; plutonier adjutant șef Stelian Oproiu de la Inspectoratul Județean de Jandarmi Argeș; cms-șef Marius Neacșu de la Agenția Națională Antidrog-Centrul Regional de Prevenire și Consiliere Antidrog Pitești; cms-șef Marian Geană de la Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane-Centrul Regional Pitești.
Invitatul special din partea a doua a evenimentului a fost Alin Comșa, psiholog, psihoterapeut și expert în comunicare și relații publice. Discursul său motivațional și sfaturile date părinților pentru (re)conectarea cu odraslele le vom aborda pe îndelete în ediția viitoare.
0 Comentarii