Piteștiul a excelat prin coruri foarte bune și dirijori foarte pricepuți. Dar și în comune au fost coruri foarte bune, precum cele de la Domnești, Leordeni, Călinești etc.
La Pitești, Emanoil Popescu a înființat și condus, la Palatul Culturii, Corala „D.G. Kiriac”, condusă mai apoi de către dirijorii Moise Mitulescu (acesta a mai condus și alte corale, precum „Negru-Vodă” ori corul siderurgiștilor de la Uzina „Dacia”), Georgică Paraschivescu (acesta, de nevoie, „mută” corala la Casa de Cultură a Sindicatelor), în prezent fiind condusă de Silviu Deaconescu (dar corala a ajuns pe persoană fizică, nemaifiind susținută de Casa Sindicatelor). A mai fost, vreme de 30 de ani, corul „Clasic”, condus de Magdalena Ioan.
Am lăsat la urmă corul „Ars Nova”, cel din imagine, acesta fiind înființat și condus o viață (1970–2016) de Gheorghe Gomoiu (din 2016, de Radu Titi). Gheorghe Gomoiu, pe lângă „Ars Nova”, a condus, în paralel, și Corul mixt din Scornicești. Prof. Gomoiu a susținut cursuri de dirijat, în 1981, la Institutul Național „Marly le Roi” din Franța, iar în 1987 a primit titlul de Cetățean de Onoare al orașului Marburg (Germania); la Pitești nu a meritat o asemenea recunoaștere.
Foto-document. Corul „Ars Nova” pe scena Casei Sindicatelor, la 21 mai 1980. De sus, Ceaușescu trăgea cu urechea…
Citește și „Sfântul Neagoe Vodă Basarab”, o monografie de excepţie semnată de Calinic Argeşeanul
Citește și Scene din viaţa culturală piteşteană (106)
0 Comentarii