Web Analytics
scris marți, 10.12.2024

2024 a fost cel mai cald an din istoria omenirii

Specialiștii în mediu atrag atenția că anul 2024 va fi cel mai cald din lume de la începutul înregistrărilor meteorologice, cu temperaturi extraordinar de ridicate. Precedentul cel mai cald an înregistrat vreodată a fost 2023.

2024 a fost cel mai cald an din istoria omenirii

Datele furnizate de serviciul Copernicus al UE pentru schimbările climatice (C3S) vin la două săptămâni după ce negocierile ONU privind schimbările climatice au condus la un acord de 300 de miliarde de dolari pentru combaterea schimbărilor climatice, un pachet criticat de ţările mai sărace ca fiind insuficient pentru a acoperi costurile în creştere ale dezastrelor legate de climă.

Citește și: Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea, măsuri pentru sezonul rece

C3S a anunţat că datele din ianuarie până în noiembrie confirmă că 2024 va fi cel mai cald an înregistrat vreodată şi primul în care temperaturile medii globale vor depăşi cu 1,5 grade Celsius nivelul perioadei preindustriale (1850-1900).

Vremea extremă a cuprins întreaga lume în 2024, cu secetă severă care a lovit Italia şi America de Sud, inundaţii fatale în Nepal, Sudan şi Europa, valuri de căldură în Mexic, Mali şi Arabia Saudită, care au ucis mii de oameni, şi cicloane dezastruoase în SUA şi Filipine.

Luna trecută a fost a doua cea mai caldă lună noiembrie înregistrată vreodată, după noiembrie 2023.

Citește și: Maria Coman, din nou la Pitești. Concert de colinde la Biserica „Sfânul Ioan” din Gura Trivăii

Emisiile de dioxid de carbon rezultate din arderea combustibililor fosili sunt principala cauză a schimbărilor climatice. Reducerea emisiilor la zero net – aşa cum multe guverne s-au angajat să facă în cele din urmă – va opri agravarea încălzirii globale. Cu toate acestea, în ciuda acestor promisiuni ecologice, emisiile globale de CO2 vor atinge un nivel record în acest an.

Oamenii de ştiinţă monitorizează, de asemenea, dacă modelul meteorologic La Nina – care implică răcirea temperaturilor de la suprafaţa oceanelor – s-ar putea forma în 2025. Acesta ar putea răci pentru scurt timp temperaturile globale, deşi nu ar opri tendinţa de bază pe termen lung a încălzirii cauzate de emisii.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită