„Sfântul Neagoe Vodă Basarab” este o monografie dedicată marelui ctitor și om de cultură care și-a pus amprenta asupra țării și lumii în epoca în care acesta a strălucit, apărută la Editura Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, în anul 2017. Este o evocare istorică a perioadei în care a trăit domnitorul Neagoe Basarab care a ridicat frumoasa mănăstire de la Curtea de Argeș, între 1514 și 1517.
La propunerea ierarhului, acum argeșean prin nume și simțire, în luna septembrie 2009, cu aprobarea Sinodului BOR și a patriarhului Daniel, s-a înfăptuit canonizarea Sfântului Neagoe Vodă Basarab, odată cu ridicarea Eparhiei Argeșului și Muscelului la demnitatea de Arhiepiscopie și a ierarhului Calinic Argeșeanul la rangul de arhiepiscop.
„Neagoe Basarab era cunoscător al Sfintelor Scripturi, al Sfinților Părinți și al marilor isihaști din Răsăritul Ortodox și contemporan cu mari gânditori și reformatori europeni, ale căror opere le cunoștea, cu siguranță, amintindu-l aici doar pe Niccolo Machiavelli și, mai ales, pe Martin Luther, la a cărei naștere s-au arătat pe cer semne care înspăimântau și pe Ștefan cel Mare, iar în târgul Romanului s-a prăvălit ploaie cu sânge. Dorul inimii Sfântului Neagoe Vodă Basarab, de a închina Maicii Domnului și mamei sale, Neaga, ctitoria slăvită de la Curtea de Argeș, începută imediat după moartea ei, în anul 1514, se împlinea acum 500 de ani cu desăvârșire, slăvind pe Dumnezeu Cel în Treime lăudat, Tatăl, Fiul și Duhul fânt! Rămâne pururea pentru inimile noastre icoana duhovnicească, istorică, de cultură și cu înaltă înțelepciune, diplomatică, de pace isihastă, a neîntrecutului Domn și Sfânt Neagoe Vodă Basarab. Ca nimeni altul, savantul Nicolae Iorga îi brodează chipul în cuvinte de aur: «Domn cu atâta dor de frumusețe, cum nu mai avusesem altul înainte de dânsul».”
„Noi putem adăuga, fără teama de a greși: «Domn cu atâta dor de frumusețe, cum nu mai avusesem altul înainte de dânsul» și nu am mai avut nici după aceea și nu vom mai avea în veacul veacurilor”, spune autorul, Calinic Argeșeanul.
Citește și Calinic Argeşeanul şi bucuria de a trăi
0 Comentarii