Ungaria anunță că va crește salariul minim cu 40% în decurs de trei ani, într-o mișcare pe care premierul Viktor Orbán o vrea pentru a stimula economia afectată de recesiune, dar despre care criticii spun că ar putea alimenta inflația.
Guvernul vrea să relanseze creşterea economică înaintea alegerilor generale din 2026, în contextul în care partidul de guvernământ Fidesz este devansat în sondaje de partidul Tisza, condus de liderul opoziţiei, Peter Magyar. Acesta din urmă a promis majorări semnificative ale salariului minim, care în prezent este de circa 677 de dolari lunar, și este pe penultimul loc din Uniunea Europeană, înaintea Bulgariei.
Acordul de salarizare prevede o creștere de 9% a salariului minim anul viitor, urmată de creșteri de 13% și 14% în 2026 și, respectiv, 2027. În timp ce majorările sunt menite parțial să împiedice lucrătorii să caute un loc de muncă în străinătate, Orbán recunoaște că majorările salariale s-au bazat pe un scenariu „optimist” în care creșterea economică și productivitatea cresc mână în mână.
„Este o mare întrebare dacă economia poate face față acestui nivel de salariu”, a spus Orbán în timp ce s-a alăturat angajatorilor și sindicatelor în semnarea acordului. „Guvernul este gata să ajute angajatorii cu pași care fac posibilă operarea profitabilă a companiilor chiar și cu aceste salarii.”
Citește și: Fake News! Campanie electorală făcută de biserică denunțată ca fiind falsă
0 Comentarii