Web Analytics
scris marți, 26.11.2024

Prof. Ilie Bădescu: Rezultatul alegerilor prezidențiale nu este o surpriză sociologică

Profesorul Ilie Bădescu este membru corespondent al Academiei Române, directorul Institutului de Sociologie „Dimitrie Gusti” al Academiei Române, Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea. ActiveNews s-a adresat profesorului pentru a ne lămuri asupra „surprizei sociologice” numite Călin Georgescu.

Prof. Ilie Bădescu: Rezultatul alegerilor prezidențiale nu este o surpriză sociologică

Alegerile prezidențiale din România sunt lămuritoare în mai multe planuri. În plan politic, aceste alegeri au făcut demonstrația încheierii unui ciclu politic bazat pe supremația neperturbată a partidelor politice dominante. De aici încolo, guvernarea nu va mai fi, exclusiv, efectul tranzacțiilor dintre partide. Ceva nou a survenit. Pe scena politică a intrat partidul, până acum nevizibil, al majorității ignorate și disprețuite.

Acesta este al doilea plan prin care putem lămuri și care este „partidul”, care l-a susținut pe Călin Georgescu. Este partidul celor 3 milioane care au votat pro-familie la Referendum, așa cum cei ce-au votat-o pe Lasconi fac parte din milionul care au votat contra familiei tradiționale la Referendum. Încât nu e nimic ciudat în dinamica voturilor. Dacă dl Călin Georgescu n-ar fi fost votat după campania teribilă pe care și-a făcut-o în social media ar fi fost un mare semnal de alarmă pentru activismul creștin pro-familie din România.

Experimentalismul lgbtq-ist, woke-ismul, cancel culture, corectitudinea politică sunt forțele care au diminuat atracția partidelor care se legitimează prin adeziunea dogmatică la supremația polului occidental. Asta ar putea să explice succesul lui Călin Georgescu, nu politica Rusiei. Rusia are atâtea probleme induse de războiul cu „Occidentul colectiv” încât alegerile din România sunt sigur pe o poziție foarte joasă (oricum mult mai joasă decât își imaginează unii).

La câtă versatilitate a fost în partide, nu cred că vreo forță din afară și-ar face probleme care partid va câștiga. Cred că mai degrabă vor fi alarmați de victoria unui Călin Georgescu care nu pare să fie un tranzacționist și în plus pare să aibă știința zonelor obscure ale jocurilor pe care le fac puternicii lumii. Pentru cei care afirmă că succesul lui Călin Georgescu este unic pe mapamond, aș aminti că a doua alegere a lui Bill Clinton a fost efectul unei foarte eficiente tehnici electorale bazate tot pe puterea canalelor virtuale, adică a unei propagande de mare eficacitate gestionată de unul dintre cei mai cunoscuți și abili sociologi americani, Dick Morris.”, a declarat profesorul pentru ActiveNews.ro

Citește și: Traian Băsescu: „Marceleeeee! Sună-l pe Trump și spune-i că… nu mai ești!”

„Sociologic nu este surprinzătoare eficiența propagandei electorale a lui Călin Georgescu. A fost suficientă scânteia indusă de această propagandă pentru ca efectul ei să provoace incendiul mulțimilor decepționate de partide și de atâtea eșecuri răsunătoare ale guvernelor tranziției ridicate la cârma țării tocmai de partide și exclusiv de ele.

Faptul că peste circa 45% dintre românii din diaspora care se confruntă cu ignorarea guvernelor  l-au votat, spune enorm, fiindcă, sociologic, cifra aceasta trebuie înmulțită cu 3, adică cu cei rămași în țară, înlăuntru, care simt și ei dezangajarea guvernelor atât față de ei cât și față de cei de „afară”. Probabil că progresiștii nu vor mai fi atât de siguri pe ei când vor striga „vrem o țară ca afară”.

În plus, diaspora n-a fost nici ea omogenă, ceea ce, sociologic, este firesc, de vreme ce restul de circa 26% din voturile acesteia au mers către Lasconi și spre Simion. Sociologic nu este nimic halucinant în rezultatele acestor alegeri. Îmi pare rău că nu pot să-i confirm pe unii dintre cei pe care, altfel îi prețuiesc, în legătură cu tonul alarmist cum că fenomenul n-ar avea explicații sociologice. Ba are, dar sociologiei nu-i pasă de opțiunile noastre ideologice. Ea este fiica realității sociale nu iese din capul ideologilor ca Afrodita din spuma mării sau ca Atena din capul zeului tutelar.”, a continuat profesorul.

Citește și: Ilie Bolojan, validat președinte interimar al PNL

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Patru ani fără Maradona!

Luni, 25 noiembrie, fotbalul argentinian a comemorat patru ani de la dispariţia legendarului Diego...

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită