Pacienţii cu dizabilităţi riscă să rămână fără acces la medicii specialişti de recuperare medicală, în urma adoptării de către Comisia de sănătate din Camera Deputaţilor a unui proiect de lege prin care se acordă drept de decizie medicală fizioterapeuţilor, care au studii restrânse, a atras atenţia, joi, Societatea Română de Reabilitare Medicală (SRRM), transmite Agerpres.
Citește și Datoriile piteştenilor la termoficare se ridică la 40 miliarde lei vechi!
Potrivit unui comunicat al SRRM, decizia are un impact „grav” asupra siguranţei şi sănătăţii pacienţilor cu dizabilităţi, principalii beneficiari ai serviciilor de reabilitare medicală, prin faptul că se acordă drept de decizie medicală fizioterapeuţilor, care nu sunt medici şi care, în majoritate, nici măcar nu au absolvit Facultatea de fizioterapie la programe de licenţă în domeniul Sănătate, ci în domeniul Educaţie Fizică şi Sport.
„Medicul specialist de medicină fizică şi de reabilitare are o pregătire de 11 ani de studii, el este cel care are competenţa de a prescrie întreaga gamă de servicii de reabilitare necesare! Cum putem lăsa pacienţii cu dizabilităţi pe mâna unui fizioterapeut cu doar trei ani de studii? Orice modificare legislativă prin care se reduce sau se elimină rolul medicului în elaborarea Programului Individual de Reabilitare reprezintă un pericol major pentru pacient şi o problemă gravă de sănătate publică”, a declarat preşedintele SRRM, Mihai Berteanu, citat în comunicat.
Potrivit Societăţii Române de Reabilitare Medicală, fizioterapia este o profesie „conexă actului medical şi este doar o parte” din procesul de reabilitare medicală.
0 Comentarii