Comisia Europeană a decis joi să trimită România și Bulgaria în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru nerespectarea pe deplin a obligațiilor de colectare și tratare stabilite în Directiva privind tratarea apelor urbane reziduale (Directiva 91/271/CEE), potrivit unui comunicat al executivului european. Directiva urmărește să protejeze sănătatea oamenilor și mediul prin impunerea colectării și tratării apelor urbane reziduale înainte de evacuarea lor în mediu.
Bulgaria și România au beneficiat de finanțări substanțiale din partea UE pentru tratarea apelor urbane reziduale prin proiecte din cadrul politicii de coeziune, mai arată Comisia Europeană. România a primit sute de milioane de euro fonduri de la UE pentru rezolvarea acestei probleme.
Citește și: S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49
Orașele trebuie să pună în aplicare infrastructura necesară pentru colectarea și tratarea apelor urbane reziduale. Apele reziduale necolectate sau netratate pot pune în pericol sănătatea umană și pot polua lacurile, râurile, solul și apele de coastă și subterane.
Bulgaria și România au beneficiat deja de derogări pentru a se conforma acestei directive, dar Comisia consideră că nu și-au rezolvat încă problemele, în ciuda păsuirilor primite.
În România, 150 de orașe cu mai mult de 10 000 de locuitori nu îndeplinesc cerințele directivei privind sistemele de colectare. În 154 de aglomerări, apele urbane reziduale care intră în sistemele colectoare nu sunt tratate corespunzător. Iar în 155 de aglomerări mari, România nu asigură un tratament mai riguros înainte de evacuarea apelor reziduale în zonele sensibile. Toate aceste aglomerări ar fi trebuit să fie conforme până la 31 decembrie 2015, potrivit Comisiei Europene.
0 Comentarii