Web Analytics
scris marți, 05.11.2024

România ocupă primul loc în UE la consumul de zahăr

România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la consumul de zahăr. Noi date arată că acest lucru influențează în rău sănătatea în toate etapele vieții.

România ocupă primul loc în UE la consumul de zahăr

Studiul de caz este statul britanic, unde accesul la zahăr a fost limitat drastic după al Doilea Război Mondial. La copiii mai mici de doi ani, consumul a fost interzis. Peste 60.000 de persoane au fost selectate pentru a urmări efectele. Registrele arată că, după trei ani, riscul de hipertensiune și diabet s-a redus la grupul de testat cu până la 30%.

Citește și: Arhitecta şefă a Primăriei Piteşti recunoaşte că s-au făcut lucrări ilegale la celebrul bloc Titidan

Cazurile de diabet au devenit tot mai frecvente în sarcină la femei cu greutate normală. Însă, fără un diagnostic rapid și tratament corect, unele nasc bebeluși cu greutate mare și probleme de metabolism care devin „programați” să iubească dulcele. Riscul crește dacă în familie sunt diabetici.

Primele luni de zahăr sunt cruciale pentru relația echilibrată a copilului cu gustul dulce. Halucinant, 70% sută din gustările pentru copii au zahărul printre ingredientele importante. Mai ales nectarul, iaurtul și piureurile.

Obișnuiți cu zahărul rafinat încă din mediul intrauterin și deseori prin consumul de lapte praf îndulcit, copiii de azi primesc alimente cu ambalaje colorate destinate lor, înainte de doi ani.

Citește și: O nouă campanie iniţiată de ziarul nostru: „Fără bullying în şcolile argeşene!” Acţiuni educative pentru părinţi, derulate de Biroul de Siguranţă Şcolară

Nu numai dulciuri care au până la 70% zahăr, cum sunt vafele și turta dulce, ci și mezeluri, brânzeturi și sosuri cu adaos de zahăr. Câteva lingurițe la suta de grame – mult mai mult decât în orice fruct.

Vestea bună este că dependența de zahăr poate fi controlată, dar cu cât vârsta crește acest lucru e însă mai greu de făcut. După taxarea suplimentară a produselor care conțin peste 10% zahăr, vânzările de sucuri și dulciuri au scăzut în România, cu 5-10%. Nu e destul pentru a proteja populația, spun specialiștii în boli de nutriție.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită