România s-a angajat la Bruxelles să facă o nouă lege a salarizării, o reformă prin care să se ofere salarii în funcție de performanță, să se creeze echitate și să se elimine discriminările la sporuri. Prin aceste măsuri, se dorește reducerea cheltuielilor pe salariile bugetarilor.
Noua lege a salarizării va fi reformată și extinsă pe mai mulți ani, prin care se încearcă reducerea discrepanțelor dintre sectorul public și cel privat, precum și echitatea veniturilor, bazată pe productivitate.
Citește și Alegeri în Republica Moldova. Maia Sandu a câştigat un nou mandat
Se reduc sporurile, se introduc grile de salarizare pentru administrația locală, iar salariul minim va fi ajustat la inflație.
Anul 2024 a însemnat o creștere susbanțială a deficitului iar Guvernul caută acum să cheltuiască mai puțin pentru a avea o economie stabilă. Reforma va fi aplicată atunci când deficitul bugetar va scădea sub 5% din PIB, deci în timpul perioadei 2025-2031. Astfel, cheltuielile cu salariații de la stat vor scădea cu 1% din PIB, deci peste 3,5 miliarde de euro, în următorii 7 ani. (Sursa, Romania TV)
0 Comentarii