Web Analytics
scris duminică, 27.10.2024

27 octombrie: Sfântul Dimitrie Basarabov – tradiții, superstiții și obiceiuri

În calendarul ortodox, ziua de 27 octombrie este dedicată cinstirii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabov, ocrotitorul spiritual al Bucureștiului.

27 octombrie: Sfântul Dimitrie Basarabov – tradiții, superstiții și obiceiuri

Acest sfânt, cu o viață simplă și plină de evlavie, a devenit un simbol al credinței și al smereniei, iar moaștele sale, păstrate în Catedrala Patriarhală din București, atrag anual mii de pelerini. Ziua Sfântului Dimitrie cel Nou este marcată de o serie de tradiții și obiceiuri, menite să aducă binecuvântare și ocrotire.

Citește și: Marș de protest al comunității LGBT în ziua de Sf. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

Pelerinaj la moaște: Mii de credincioși merg anual la Catedrala Patriarhală pentru a se închina la moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou și a-i cere ajutorul în nevoi și suferințe.

Acatistul și slujba de Te Deum: În ziua de 27 octombrie, în biserici se oficiază slujbe speciale dedicate Sfântului Dimitrie, inclusiv Acatistul și Te Deum-ul.

Pomenirea morților: La fel ca în ziua Sfântului Dumitru, se fac pomeni pentru sufletele celor adormiți, se împart alimente și se aprind lumânări.

Târguri: În unele zone ale țării, se organizează târguri cu ocazia sărbătorii Sfântului Dimitrie cel Nou, unde oamenii se adună pentru a cumpăra și a vinde diverse produse.

Superstiții legate de Sfântul Dimitrie cel Nou

Vremea: Se crede că vremea din ziua Sfântului Dimitrie cel Nou prevestește cum va fi iarna. Dacă este o zi senină și caldă, iarna va fi blândă, iar dacă este frig și plouă, iarna va fi grea.

Somnul: Se spune că nu este bine să dormi în ziua Sfântului Dimitrie cel Nou, pentru a nu fi somnoros tot anul.

Focul: În unele zone rurale, se obișnuiește să se aprindă focuri în curți, pentru a alunga spiritele rele și a proteja gospodăriile.

Citește și: Sesizarea comportamentului agresiv în trafic se poate face cu ajutorul unei aplicații

 

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

PSD cucerește cu greu Muscelul

Câmpulungul și multe dintre localitățile rurale din zona Muscel au făcut deseori tabără distinctă față de restul județului din punct de vedere al...