Web Analytics
scris vineri, 25.10.2024

Semnal de alarmă tras de experți: Producția industrială este „șocant de scăzută”

Datele economice din octombrie dezamăgesc din nou: creșterea indicelui PMI – realizat în rândul managerilor de achiziții din zona euro, cu scopul de a determina evoluția activității economice în timp real – a urcat în octombrie cu doar 0,1 punct procentual la 49,7 (un nivel mai mic de 50 sugerează contracție economică).

Semnal de alarmă tras de experți: Producția industrială este „șocant de scăzută”

Citește și: Autovit.ro înregistrează o creștere a interesului pentru achiziția de mașini noi în rândul clienților


Evoluția este în linie cu așteptările analiștilor care avertizează în special asupra producției industriale extrem de reduse, dar și asupra scăderii comenzilor noi din sectorul serviciilor.
Componenta de prețuri a indicelui PMI a consemnat o scădere semnificativă. Aceste evoluții sprijină, în opinia experților, o reducere de 0,5 puncte procentuale a dobânzilor (inflația este în scădere, iar creșterea extrem de anemică). Indicele PMI din zona euro este în scădere din iunie, generând îndoieli cu privire la o redresare economică deja fragilă după criza energetică, notează Bert Colijn, economist șef la ING Bank Olanda.
O mică scădere a componentei PMI pentru servicii în octombrie (de la 51,4 la 51,2) a fost compensată de o creștere modestă a componentei pentru producția industrială (de la 44,9 la 45,5). Cea din urmă nu oferă prea multe motive de bucurie, având în vedere că industria se află în teritoriu negativ de la sfârșitul anului 2022. Cât despre servicii, motorul economiei europene momentan, sondajul PMI indică o scădere a comenzilor noi, semn că și acest sector ar putea stagna.

Citește și: Număr record de secţii de votare în străinătate, la alegerile prezidențiale


”Analiza pe țări arată o ușoară îmbunătățire a condițiilor în Germania (unde indicele PMI compozit a crescut de la 47,5 la 48,4), dar nu suficient pentru a sugera că economia își revine. Este de remarcat faptul că indicele PMI pentru producție industrială a rămas la un nivel șocant de scăzut, de 42,6, și că declinul ocupării forței de muncă în Germania pare să se fi accentuat”, atrage atenția Andrew Kenningham, Chief Europe economist la capital Economics, într-o notă transmisă investitorilor.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

PSD cucerește cu greu Muscelul

Câmpulungul și multe dintre localitățile rurale din zona Muscel au făcut deseori tabără distinctă față de restul județului din punct de vedere al...