Mara Onel este studentă, în anul al II-lea, la Limbi Moderne Aplicate și la Drept, în Pitești. A început să publice cărți încă de când era elevă la Colegiul „Brătianu”. Amintim romanele „O adolescentă în Paris”, „La Plaza. O carte de bucate”, „Dante” și „Mademoiselle Poirot pentru o zi”. Scriitura a evoluat, de la carte la carte, semn bun pentru Mara Onel.
Joia trecută, pe 17 octombrie, la Biblioteca Județeană Argeș și-a lansat a noua carte, „Ziarul de mâine”. După cum arăta poeta Denisa Popescu (aceasta i-a fost alături la fiecare lansare, sesizându-i valoarea), „Ziarul de mâine” este un roman de spionaj, din care se decupează o poveste de dragoste ca un ideal și se despletește poezia lui Adrian Păunescu.
Cartea de față reunește concepte și detalii înțelese și interpretate în manieră personală, regăsite în texte beletristice, de graniță și biografii.
Romanul are cinci părți, aparent fără legătură între ele, în afara personajelor. Fiecare parte pare că încearcă să continue povestea nespusă sau neterminată în alte cărți. De pildă, în „Acvariul” (Polirom, 2011), volumul lui Victor Suvurov, se vorbește despre atribuirea unor nume noi ofițerilor Direcției Generale de Informații a Ministerului Apărării din Uniunea Sovietică și despre necesitatea ca acestea să păstreze inițialele numelor anterioare. Personajul, absent, este Chamberi. Ziarista Sandra Marin lucrează pentru o gazetă bine informată, la departamentul „Analiza informației”…
Este și modul de lucru al Marei Onel. Intră în pielea personajelor, dar o face la modul empatic. Încâlcind și descâlcind întâmplări cu spioni, cartea se încheie oarecum poetic, pornind de la Adrian Păunescu, a cărui poezie rostește, pe îndelete, fiecare tăcere.
O carte care merită citită!
Citește și Mică istorie a Casei DE CULTURĂ a Studentului din Piteşti
Citește și Semnal editorial. „Toate visurile nopţii”, de Ovidiu E. Moț
0 Comentarii