Web Analytics
scris miercuri, 23.10.2024

Cum poți obține adeverințele de vechime de la fostul angajator. ITM clarifică

Cum poți obține adeverințele de vechime de la fostul angajator. ITM clarifică

Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș revine cu precizări referitoare la eliberarea adeverințelor de vechime, informații ce se regăsesc în fișa suport a campaniei aflată în derulare la nivel național, cu scopul de a simplifica și accelera procesul de obținere a documentelor.

Obligațiile angajatorului

Legea îl obligă pe angajatori să elibereze salariatului sau fostului salariat o adeverinţă care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării.

„În cazul în care angajatorul se află, la momentul solicitării, în procedura de insolvență, faliment sau lichidare conform prevederilor legale în vigoare, obligația eliberării adeverinței revine administratorului judiciar sau, după caz, lichidatorul judiciar, în termen de maximum 60 de zile calendaristice”, precizează ITM Argeș.

Citește și Pensionarii care au primit mai mulți bani în urma unor calcule greșite nu vor returna banii

Cum procedează cei care au avut carnet de muncă

Până la data de 31.12.2010, actul oficial prin care s-a dovedit vechimea în muncă a fost carnetul de muncă. Persoanele care au fost încadrate în muncă până la acea dată pot solicita fostului angajator adeverințe de vechime aferente perioadelor lucrate în cazul pierderii carnetului de muncă, în cazul în care în carnetul de muncă nu se regăsesc toate perioadele lucrate sau în cazul în care nu au avut întocmit carnet de muncă.

Cum procedezi dacă fostul angajator nu mai există

În cazul în care fostul angajator nu mai există, adeverințele se vor solicita în scris unității care a preluat arhiva acestuia, în cazul angajatorilor cu capital de stat și mixt, sau inspectoratului teritorial de muncă în a cărui rază teritorială a avut sediul social angajatorul, în cazul angajatorilor cu capital privat, în schimbul unei taxe de 20 lei/document.

Citește și Burse şcolare 2024. Data la care va fi virată prima tranşă din acest an şcolar

Obligații au și succesorii angajatorilor desfințați

„Succesorii în drepturi ai angajatorilor desființați au obligaţia de a elibera, la cerere, în termen de maximum 60 de zile calendaristice, adeverinţe cu datele existente în documentele pe care aceștia le deţin. Cererea poate fi depusă în format letric sau în format electronic”, mai transmite ITM Argeș.

Citește și Precizări privind obligația de eliberare a adeverințelor de vechime

Și operatorii autorizaţi în prestarea de servicii arhivistice pot elibera adeverințele de vechime

În cazul în care angajatorul este desființat fără ca activitatea acestuia să fie continuată de un alt angajator, obligația de a elibera adeverințele de vechime o au operatorii economici autorizaţi în prestarea de servicii arhivistice.

„Documentele care stau la baza eliberării adeverinței de vechime se predau, pe bază de contract, operatorilor economici autorizaţi în prestarea de servicii arhivistice, cu notificarea Arhivelor Naţionale sau, după caz, a serviciilor judeţene/Serviciului Municipiului Bucureşti ale/al Arhivelor Naţionale.

Notificarea conţine toate denumirile anterioare cunoscute ale angajatorilor desfiinţaţi, de la înfiinţare şi până la desfiinţare sau radierea din registrul comerţului, după caz.

Prin urmare, pentru a identifica operatoratul economic căruia trebuie să îi solicite adeverința, fostul salariat se va adresa Arhivelor Naţionale sau, după caz, a serviciilor judeţene/Serviciului Municipiului Bucureşti ale/al Arhivelor Naţionale.

Serviciile arhivistice prestate de către operatorii economici autorizaţi în prestarea de servicii arhivistice se efectuează contra cost, pe baza unor tarife ale căror limite maxime sunt stabilite anual de către Arhivele Naţionale.

Date privind societățile și succesorii în drepturi ai acestora pot fi obținute de la ONRC.

Adeverinţele, se eliberează în format letric şi se predau, la sediul deţinătorilor de documente, personal sau prin reprezentant legal, ori se transmit prin servicii de curierat/poştale, cu confirmare de primire. Costul serviciilor de curierat/poştale este suportat de către solicitant”, a transmis ITM Argeș.

Citește și Ilegal prin lege. Românii NU mai pot crește aceste animale

Angajatorii pot fi sancționați

Important de știut că încălcarea, de către angajator sau de către succesorul în drepturi a acestuia, a obligaţiei de a elibera adeverința de vechime se constată și se sancționează de către Inspecția Muncii prin inspectoratele teritoriale de muncă.

Nerespectarea de către operatorii economici autorizaţi în prestarea de servicii arhivistice a obligaţiei de a elibera adeverința de vechime se constată și se sancționează de către Arhivelor Naţionale şi, după caz, ai serviciilor judeţene ale Arhivelor Naţionale.

Totodată, Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș oferă informații suplimentare la sediu prin intermediul ghişeelor operaţionale, de luni până joi, între orele 8-16:30; prin telefon la numărul 0248/223408, interior 121; prin e-mail la adresa itmarges@itmarges.ro, în audiențe potrivit programului afișat pe site.ul oficial www.itmarges.ro.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită