Mai multe persoane din diferite județe ale țării, dar și un cetățean străin, sunt cercetate pentru dare de mită,după ce angajați ai structurilor de ordine și siguranță publică din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au denunțat, în cursul săptămânii trecute, actele de corupție ale acestora la Direcția Generală Anticorupție. În toate situațiile, momentul dărilor de mită a fost înregistrat cu echipamentele de tip body cam.
Citește și 24 de școli din Argeș primesc bani pentru activități de prevenire a violenței
În mod concret, facem referire la o situație din data de 19 octombrie 2024, când, în jurul orei 16:40, ofițerii de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Botoșani au fost sesizați de către un echipaj de poliție format din doi polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani – Poliția Orașului Săveni, cu privire la faptul că, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe raza localității, au depistat și oprit în trafic un autocamion cu remorcă condus de un bărbat în vârstă de 43 de ani, întrucât acesta nu utiliza luminile de întâlnire. După ce polițiștii i-au adus la cunoștință faptul că va fi sancționat contravențional cu amendă, conducătorul auto le-a oferit acestora suma de 200 lei cu titlu de mită, pentru a nu se dispune măsurile legale pentru abaterile constatate.Momentul promisiunii a fost înregistrat cu aparatura tip body cam, iar conducătorul auto a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 660 lei. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită, cercetările fiind continuate sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani.
O situație similară a fost înregistrată în județul Sălaj, vineri, 18 octombrie 2024. Astfel, un agent de poliție din cadrul Biroului Rutier al Poliției Municipiului Zalău, a sesizat Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Sălaj despre faptul că, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a oprit pentru un control de rutină un autocamion condus de un bărbat din localitatea Cornu, județul Prahova. Întrucât a constatat nereguli privind timpul înregistrat de dispozitivul tahograf, l-a informat pe conducătorul auto că va dispune sancționarea contravențională, moment în care acesta i-a oferit suma de 150 de lei pentru a nu lua măsurile legale împotriva sa, aspect înregistrat cu body cam-ul din dotarea polițistului. Și în acest caz a fost întocmit dosar penal pentru dare de mită la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj.
De asemenea, în data de 16 octombrie 2024, un polițist de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă a sesizat la Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Constanța faptul că a identificat, pe raza localității Eforie, un cetățean austriac conducând un autoturism de lux (în valoare de circa 100.000 euro), despre care existau date că este furat. Cu ocazia conducerii la sediul poliției de frontieră, cetățeanul austriac i-a oferit polițistului o sumă de bani pentru a nu lua măsuri legale. Promisiunea a fost înregistrată cu echipamentul de tip body-cam, ulterior fiind întocmitdosar penal la Parchetul de pe lângă TribunalulConstanța sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită.
Reamintim faptul că darea de mită, atât în forma promisiunii, cât și a oferirii unor sume de bani ori a altor foloase, la adresa unui funcționar public, în scopul de a îndeplini, a nu îndeplini ori a întârzia îndeplinirea unui act privitor la îndatoririle sale de serviciu sau în scopul de a face un act contrar acestor îndatoriri, este infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7ani.
0 Comentarii