Web Analytics
scris duminică, 20.10.2024

20 Octombrie 1973: Se inaugurează, în prezenţa Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, Opera din Sydney, Australia

În ziua de 20 Octombrie 1973, se inaugurează, în prezenţa Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, Sydney Opera House (Opera din Sydney), Australia. (Imagine: Mediafax Foto/AFP) 

20 Octombrie 1973: Se inaugurează, în prezenţa Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, Opera din Sydney, Australia

Proiectul uneia dintre cele mai îndrăzneţe clădiri contemporane aparţine arhitectului danez Jorn Utzon. Iniţial, Construcția Operei din Sydney a fost evaluată la şapte milioane de dolari australieni, în final a costat însă 102 milioane, iar construcţia acesteia a durat mai mult de cinci ani.

Construcţia sa  avangardistă are, în afara renumitei săli de operă şi un teatru, săli de concerte, restaurante, săli de expoziţie şi un cinematograf.

Este considerată simbolul unui oraș, Sydney, al unei țări și al unui continent, Australia, mii de turiști vizitând-o săptămânal doar pentru a o admira.

Citește și: Piteşti. Festivalul de Muzică Lăutărească „Zavaidoc”: înscrieri la concurs

Geografic, este așezată în vârful Capului Bennelong, un promontoriu ce închide portul. Sediu al Operei australiene, al Companiei de Teatru Sydney și al Orchestrei Simfonice din Sydney, Sydney Opera House este totodată locul de oprire a numeroase trupe de teatru și balet aflate în turneu. Clădirea este administrată de Trustul Casei Operei, sub egida Ministerului artelor din statul australian Noua Galie de Sud, a cărui capitală este Sydney.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Vot pe banii câmpulungenilor

Ultima întrunire a consilierilor locali din Câmpulung care își încheie mandatul în această săptămână a avut loc cu ocazia unei ședințe extraordinare...

Un bulevard de multe milioane

Valoarea proiectării și a execuției rezultată din licitația prin care a fost desemnat executantul lucrărilor de reabilitare a fost de 5.530.577,91...