Web Analytics
scris marți, 08.10.2024

Inedit, lângă Argeș! Festivalul Național al Sculptorilor cu Drujba

Inedit, lângă Argeș! Festivalul Național al Sculptorilor cu Drujba

Festivalului Național al Sculptorilor cu Drujba, ediția a VIII-a, va avea loc în perioada 7-13 octombrie 2024 în satul Cerna, comuna Vaideeni, județul Vâlcea.

Acest eveniment cultural unic aduce laolaltă sculptori talentați din întreaga țară, care vor transforma lemnul în opere de artă impresionante, utilizând drujba. Festivalul include activități interactive pentru toată familia, iar publicul va putea participa la ateliere, demonstrații live și multe alte surprize. Mai multe detalii în comunicatul de presă al organizatorilor:

Festivalul Național al Sculptorilor cu Drujba – Ediția a VIII-a, a început, în județul Valcea, Comuna Vaideeni, Sat Cerna

Satul Cerna din comuna Vaideeni, județul Vâlcea, devine, în perioada 7-13 octombrie 2024, centrul creativității și tradițiilor românești, odată cu desfășurarea celei de-a VIII-a ediții a Festivalului Național al Sculptorilor cu Drujba. Organizat de Pensiunea Cerna, în colaborare cu Cluster BIO Oltenia și Consiliul Județean Vâlcea, evenimentul aduce împreună sculptori talentați din întreaga țară, care vor transforma lemnul în opere de artă impresionante folosind drujba.

Tema ediției din 2024 – „Ecouri din Pădure și Istorie” – celebrează legătura profundă dintre om, natură și tradițiile culturale românești. Printre sculpturile care vor prinde viață se numără: Ursul Carpatin Românesc, Lupul Voinic al Codrilor, Grațioasa Căprioară de Pădure, Mamutul Preistoric din Legende, Băcița din Miorița, Făt-Frumos – Eroul din Basme, Ileana Cosânzeana – Frumoasa Poveștilor, Sfinxul de la Cerna – Păstrătorul Tainelor, precum și o sculptură propusă de publicul evenimentului.

Sculpturile realizate vor fi donate către locații de interes public. Ursul Carpatin Românesc și Lupul Voinic al Codrilor vor merge la Mănăstirea Alina Maria de la Vârful lui Roman, sculptura Băciței din Miorița va fi oferită Primăriei Vaideeni, iar Mamutul Preistoric din Legende, Făt-Frumos și Ileana Cosânzeana vor rămâne în Parcul Aventura, îmbogățind astfel experiența turiștilor. Sfinxul de la Cerna, Grațioasa Căprioară de Pădure și alte sculpturi vor fi amplasate în locații stabilite împreună cu Consiliul Județean Vâlcea, pentru a contribui la promovarea turismului cultural și a tradițiilor locale.

Citește și „Bere Gratis Simfonic”, în premieră la Filarmonica Pitesti

Sculptorii participanți la această ediție sunt Ioan Ungur (Mureș), Augustin Moldovan (Mureș), Edi Schneider (Hunedoara), George Bostănica (Gorj), Ciprian Surulescu (Timișoara), Vasile Koter (Satu Mare), Ilie Costea (Constanța) și Andrei Pop (Maramureș). Aceștia vor impresiona publicul cu măiestria lor în transformarea lemnului în adevărate opere de artă.

Activități interactive pentru toată familia

Festivalul este o sărbătoare a creativității și o ocazie pentru public de a participa la activități interactive. Vizitatorii vor putea urmări demonstrații live de sculptură, vor putea participa la ateliere de olărit și pictură pe sticlă, iar serile se vor încheia cu muzică folk la foc de tabără. Una dintre atracțiile principale este proba de „Speed Carving”, în care artiștii sunt provocați să creeze o sculptură în doar 60 de minute. Participanții vor avea și ocazia să câștige una dintre sculpturile realizate sau un premiu surpriză.

Programul festivalului cuprinde competiții artistice, acces gratuit la Salina Pensiunii Cerna și Parcul Aventura, degustări de produse tradiționale și workshopuri interactive pentru toate vârstele.

Transformăm Cerna într-un muzeu în aer liber”

„Festivalul este o celebrare a creativității și tradițiilor locale. De opt ani, transformăm Cerna într-un loc unde arta, istoria și natura se împletesc armonios. Suntem mândri de artiștii care ne sunt alături și care contribuie la acest proiect unic,” a declarat Adrian Bondoc, organizatorul festivalului și administratorul Pensiunii Agroturistice Cerna.

Festivitatea de închidere și târgul de produse tradiționale

Evenimentul se va încheia duminică, 13 octombrie, cu festivitatea de premiere a celor mai impresionante sculpturi, urmată de un târg de produse tradiționale și ateliere interactive. Vizitatorii vor putea participa și la o tombolă cu premii.

Programul complet și informații suplimentare sunt disponibile pe: www.festivaluldesculptura.ro
www.pensiunea-cerna.ro

Program Zilnic – Festivalul Național al Sculptorilor cu Drujba (7-13 octombrie 2024)

Ziua 1 – Luni, 7 octombrie 2024

17:30: Primirea invitaților la deschiderea oficială – cu participarea reprezentanților din Turism, Cultură, Primăria Vaideeni, Consiliul Județean Vâlcea și Media

19:00: Program artistic cu copii – coordonat de Cristina Irimescu

19:30: Program artistic cu Școala de Arte Vaideeni – Suflătorii de la Vaideeni

Ziua 2 – Marți, 8 octombrie 2024

09:00-17:00: Procesul de sculptat cu drujba

17:00: Program liber de recreere

Ziua 3 – Miercuri, 9 octombrie 2024

09:00-17:00: Procesul de sculptat cu drujba

12:00-16:00: Ziua porților deschise la Salina Pensiunii Cerna

Ziua 4 – Joi, 10 octombrie 2024

09:00-17:00: Procesul de sculptat cu drujba

12:00-16:00: Ziua porților deschise la SPA-ul Pensiunii Cerna

Ziua 5 – Vineri, 11 octombrie 2024

09:00-17:00: Procesul de sculptat cu drujba

14:00-16:00: Ziua porților deschise la Parcul de Aventură

17:00: Atelier de olărit cu Mihai Biscu

18:00: Program artistic de muzică populară

20:00: Mișu, Călin și Geo de la Old School Band la foc de tabără

Ziua 6 – Sâmbătă, 12 octombrie 2024

09:00-17:00: Procesul de sculptat cu drujba

11:00: Atelier de pictat pe sticlă – cu Patricia’s Arts & Crafts

12:00: Program artistic cu copii – coordonat de Cristina Irimescu

14:00: Proba de „Speed Carving” – realizarea unei sculpturi în 60 de minute

18:30: Program artistic de muzică populară

20:00: Mișu, Călin și Geo de la Old School Band la foc de tabără

Ziua 7 – Duminică, 13 octombrie 2024

09:00 Târg și degustare produse tradiționale

11:30 Atelier de olărit cu Mihai Biscu

12:30 Jurizarea operelor de artă rezultate

13:00 Festivitatea de premiere a scuptorilor

14:00 Orchestra Marcel Parnica – Centrul de Terapie și Educație prin cultură

14:00 Tombola pentru participanți

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Dănuţ Bica are promis un loc în CNA

Cu o cotă de Unirea Slobozia să bată FCSB, la pariuri, senatorul Dănuț Bica își va lua adio de la Parlament, după două mandate. A fost plasat, ca să...