Web Analytics
scris sâmbătă, 05.10.2024

Ambasada SUA a donat 95.000 de dolari pentru restaurarea unei biserici de lemn din România

Ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, a anunțat acordarea unui grant în valoare de 95.000 de dolari pentru restaurarea unei biserici de lemn din secolul al XVI-lea de la Muzeul Maramureșan din Sighetu Marmației. Fondurile fac parte din sprijinul continuu al Ambasadei SUA pentru patrimoniul cultural românesc din întreaga țară, prin Fondul Ambasadorial de Conservare a Obiectivelor Culturale (U.S. Ambassadors Fund for Cultural Preservation – AFCP), potrivit unui comunicat al ambasadei.

Ambasada SUA a donat 95.000 de dolari pentru restaurarea unei biserici de lemn din România

Citește și: Transportatorii nu mai au obligația să aducă tirurile înapoi în țară la fiecare 8 săptămâni

Grantul va fi folosit pentru repararea și conservarea bisericii de lemn, precum și pentru asigurarea și întreținerea unor exponate care promovează patrimoniul multicultural al regiunii. Biserica de lemn are o istorie bogată: este un reper al coexistenței pașnice între diferitele comunități etnice din zona Maramureșului. Biserica a fost donată comunității din Oncești de către comunitatea ucraineană din Criciova, Transcarpatia, Ucraina, și a devenit un simbol al cooperării regionale și al multiculturalismului în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Acesta este cel de-al doilea grant AFCP acordat pentru Muzeul Maramureșan. În 2021, un prim grant a ajutat la restaurarea Casei memoriale Elie Wiesel, un alt simbol important al diversității culturale și religioase care evidențiază bogatul patrimoniu evreiesc al regiunii. Până în prezent, AFCP a donat mai mult de 1,2 milioane de dolari pentru conservarea patrimoniului național românesc din întreaga țară, inclusiv 500,000 de dolari pentru restaurarea unei biserici fortificate din secolul al XIV-lea din satul Alma Vii, județul Sibiu; 84,000 de dolari pentru repararea bisericilor fortificate din satele Movile, Agârbiciu și Daia, din județele Sibiu și Mureș, precum și un grant de aproximativ 130.000 de dolari pentru conservarea fostei Sinagogi Ortodoxe Hinech Neorim din Oradea, una dintre cele mai importante și valoroase sinagogi din Oradea din punct de vedere istoric.

Citește și: Ana Birchall și-a depus candidatura independentă pentru prezidențiale la BEC

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Dani Coman faţă cu reacţiunea…

Prin demiterea lui Dică de pe banca alb-violetă, Dani Coman a demonstrat că are sânge rece de președinte. Chiar declarația lui, din interviul...

Din ediția tipărită

Dănuţ Bica are promis un loc în CNA

Cu o cotă de Unirea Slobozia să bată FCSB, la pariuri, senatorul Dănuț Bica își va lua adio de la Parlament, după două mandate. A fost plasat, ca să...