Web Analytics
scris marți, 01.10.2024

CAZUL SINUCIDERII COLEGEI DIN ATOS ROMÂNIA: SINDICATUL IT TIMIȘOARA CONDAMNĂ FERM ORICE FORMĂ DE ABUZ, HĂRȚUIRE SAU DISCRIMINARE LA LOCUL DE MUNCĂ!

Cazul tragic al colegei noastre angajate Atos GDC, care și-a luat viața în condiții neclare, urmare și a unor presiuni de la locul de muncă, aduce din nou în discuție problema relațiilor de muncă în mediul corporate și a impactului acestora asupra sănătății fizice și psihice a angajaților. Stresul și epuizarea fizică și psihică reprezintă deja un fenomen care afectează grav relațiile de muncă indiferent de domeniul de activitate.

CAZUL SINUCIDERII COLEGEI DIN ATOS ROMÂNIA: SINDICATUL IT TIMIȘOARA CONDAMNĂ FERM ORICE FORMĂ DE ABUZ, HĂRȚUIRE SAU DISCRIMINARE LA LOCUL DE MUNCĂ!

De-a lungul timpului, în ceea ce privește compania Atos, noi, Sindicatul IT Timișoara (SITT) am transmis multe semnale de alarmă către conducerea centrală privind comportamentele inadecvate din relațiile de muncă. Totuși, prin lege, intervenția sindicatului este limitată la cel mult un proces consultativ. În afară de perioada negocierilor colective, de altfel extrem de importante în dinamica relațiilor de muncă, opiniile sindicatului sunt mai degrabă facultative pentru angajator în anumite privințe. În ultimul an și jumătate, situația internă incertă din cadrul grupului Atos a generat o tensiune suplimentară în relațiile de muncă, mai ales în contextul presiunilor vizibile legate de costuri.

Pierderea unor contracte a lăsat mulți angajați fără activitate. Concedierea acestora ar fi implicat plăți de salarii compensatorii, conform planului social negociat de Sindicatul nostru prin Contractul Colectiv de Munca (CCM), ceea ce, poate fi una din sursele care au generat presiuni asupra angajaților pentru a-și da demisia. Concedierea „prin demisie” este o practică abuzivă, des întâlnită în companiile din România, unde angajatorul decide să ocolească procedurile din Codul Muncii, lipsind astfel lucrătorul de protecția legală.

Recent, decizii interne ale companiei precum modificarea unilaterală a politicii de telemuncă prin condiționarea lucrului de acasă de diverse elemente, indiferent de domiciliul angajatului, au accentuat și mai mult această presiune spre demisii. Am contestat aceste măsuri cu toate instrumentele legale de care dispunem, dar rezultatele au fost limitate din cauza puterii reduse pe care o avem prin mecasnismele de informare si consultare cu angajatorii, conform legii.

Cu toate că procesul de informare și consultare cu sindicatul a avut loc, acesta nu a modificat semnificativ deciziile companiei. Drept urmare, am sesizat ITM Timiș, considerând că noua politică de telemuncă impusă de companie duce la concedieri mascate.

Din păcate, în mod surprinzător, ITM Timiș a dat dreptate în totalitate angajatorului. Această poziție surprinzătoare a ITM Timiș, ca răspuns la sesizarea noastră, scoate în evidență deficiențele majore din legislația ce reglementează instituțiile de control ale statului. Statul, prin lipsuri legislative și limitarea activității autorităților de control, și-a abandonat practic cetățenii, lăsându-i pradă capriciilor oricărui angajator.

Subliniem, de asemenea, deficiențele din transpunerea Convenției OIM (Organizația Internațională a Muncii) privind hărțuirea la locul de muncă, unde riscurile psihosociale în cadrul relațiilor de muncă, cum ar fi stresul și epuizarea fizică, nu au fost luate în considerare, desi acestea intră sub incidența hărțuirii morale. În același timp, cadrul legislativ actual permite Inspecției Muncii să verifice și aspectele care țin de stres și epuizare fizică, însă lipsește colaborarea activă dintre instituții, respectiv direcțiile de sănătate publică și inspectoratele teritoriale de muncă.

Există și confirmarea oficială a INSP (Institutul Național de Sănătate Publică) în privința problemei sistemice care vizează sănătatea lucrătorilor, în sensul că în foarte multe direcții de sănătate publică nu există medici de medicina muncii, iar supravegherea sănătății lucrătorilor rămâne în categoria „detalii” atât pentru angajatori, cât și pentru instituțiile cu atribuții în domeniu. Un alt aspect care conduce, din păcate, la tragedii, este legat de lipsa personalului de specialitate în cadrul inspectoratelor teritoriale de muncă în privința depistării și sancționării în mod direct a situațiilor de hărțuire, stres și epuizare fizică. Soluțiile inspectorilor de muncă (să ne adresăm instanțelor) nu sunt de natură să asigure un mediu de muncă optim pentru lucrători, fiind de notorietate faptul că litigiile de muncă durează, în medie, cel puțin 18 luni, luând în calcul și căile de atac.

Solicităm o anchetă privind modul în care angajații ITM Timiș și-au îndeplinit sarcinile de serviciu în acest caz! Ce s-a întâmplat în Atos ne arată că stresul psihologic acumulat la locul de muncă nu mai poate fi ignorat. Așteptăm concluziile investigațiilor, inclusiv a propriei noastre anchete, și ne vom asigura că legea este respectată și aplicată. Am solicitat companiei să propună un plan ferm de măsuri de combatere și eliminare a oricăror comportamente care pot fi considerate de tip abuziv și un dialog social real cu sindicatul.

Citește și:

Vom participa în continuare atât la anchetele externe in derulare, cât și la cele interne, pentru aflarea adevărului. Noi, Sindicatul IT Timișoara, încurajăm toți angajații care simt că sunt supuși hărțuirii, abuzurilor sau presiunilor să ceară ajutor. Vă incurajăm să ne scrieți oricând considerați necesar la adresa contact@sitt.ro, putându-vă pune la dispoziție sprijin specializat. Numai împreună, expunând aceste situații, putem aduce o schimbare reală atât în relațiile de muncă, cât și în mediul legislativ!

Președinte Timisoara

Iancu Florentin

01.10.2024

Sindicatul IT Timișoara – SITT, este înfiintat în 2009, este parte a Federației Naționale Sindicale Solidaritatea Metal, a Confederației Naționale Cartel Alfa si UNI Global Union. SITT numără în prezent peste 9000 de membri de sindicat din toată țara, din sectorul ITC, servicii suport și outsourcing. SITT este sindicat reprezentativ în diverse companii multinaționale de profil, printre care Nokia România, Atos Global Delivery Center, Eviden Technologies, DXC România, Mitel Networks, Infosys Consulting, Infosys BPM, NTT Data Services International, Teleperformance România, Tremend Software Consulting, Printec Group Romania, etc. Pentru alte detalii sau întrebări ne găsiți la contact@sitt.ro sau telefonic la 0722 625 300!

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită