Web Analytics
scris joi, 26.09.2024

Sfântul Neagoe Vodă Basarab prăznuit la Curtea de Argeș. A fost semnat hrisovul de întemeiere pentru „Basarab Fest” – primul festival dedicat întemeietorilor Țării Românești,

Sfântul Neagoe Vodă Basarab prăznuit la Curtea de Argeș. A fost semnat hrisovul de întemeiere pentru „Basarab Fest” – primul festival dedicat întemeietorilor Țării Românești,

Eparhia Argeșului și Muscelului s-a aflat astăzi în sărbătoare cu ocazia împlinirii a 15 ani de la proclamarea locală a canonizării Sfântului Voievod Neagoe Basarab.


În data de 25 septembrie 2009, pe esplanada vechii Catedrale, în prezența patriarhului Daniel și a ierarhilor invitați la acest eveniment, a fost făcută proclamarea locală a canonizării în rândul sfinților pentru: voievodul Neagoe Basarab, mitropolitul Iachint de Vicina și Cuviosul Ioanchie cel Nou de la Muscel.

Cu această ocazie, frumoasa catedrală din Cetatea Basarabilor, ridicată între anii 1512-1517, a primit cel de-al doilea hram, închinat Sfântului Neagoe Vodă Basarab.


Evenimentele dedicate cinstirii Sfântului Neagoe Basarab au început încă de aseară. Astfel, în ctitoria voievodală din municipiul Curtea de Argeș a fost săvârșită slujba Vecernei și Acatistul Sfântului Neagoe Basarab. În această dimineață, ierarhul argeșean, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în frumoasa și măreața catedrală, care a împlinit anul acesta 507 ani de existență. Răspunsurile au fost date de corul elevilor de la Seminarul Teologic ,, Neagoe Vodă Basarab” din Curtea De Argeș.

Citește și Luni are loc festivitatea de deschidere a anului universitar la Centrul Universitar Pitești, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București


Având în vedere importanța acestui eveniment, astăzi la Curtea de Argeș au ajuns foarte mulți credincioși care au evlavie la acest mare voievod ce a avut o domnie de numai 9 ani, între 1512-1521.
În cuvântul rostit, arhiepiscopul Calinic a vorbit despre moștenirea spirituală și materială pe care Sfântul Voievod Neagoe Basarab a lăsat-o urmașilor săi.


Cu această ocazie, în fața ctitoriei voievodale, chiriarhul Eparhiei a semnat hrisovul de întemeiere pentru „Basarab Fest” – primul festival dedicat întemeietorilor Țării Românești, care va avea loc, în perioada 27-29 septembrie 2024, în județul Argeș. Acest eveniment se va desfășura sub patronajul Ministerului Culturii în parteneriat cu Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și Academia Română.


Muzica, poezia, teatrul, știința, meșteșugurile medievale și jocurile copilăriei se vor „coagula” în Argeș pentru a aduce un omagiu întemeietorilor Țării Românești. Evenimentele vor fi moderate de către Dan Negru, Rareș Prisacariu și Claudiu Dumitrache. Festivalul va reuni mai multe personalități academice, oameni de cultură și știință, ambasadori și reprezentanți ai instituțiilor publice.
Ca un mare apărător al Ortodoxiei universale, Sfântul Neagoe Basarab s-a îngrijit de Biserica lui Hristos din sud-estul Europei şi Orientul Apropiat, aşa cum o făceau odinioară împăraţii din Bizanţ. A ajutat mănăstirile din Muntele Athos, danii importante a oferit patriarhiilor din Constantinopol şi Ierusalim şi a sprijinit multe mănăstiri sârbeşti, după cum arată părintele profesor Mircea Păcurariu. În ţară este ctitor la mănăstirile Tismana, Snagov, Dealu, Glavacioc din Argeş, la Ostrov-Călimăneşti şi a refăcut biserica Mitropoliei din Târgovişte.
Viziunea lui asupra lumii în calitate de conducător creştin o regăsim în Învăţăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie, urmaşul său la tron din cei şase copii pe care i-a avut cu soţia sa, Doamna Despina.
Domnia lui se încheie în septembrie 1521, când s-a mutat la viaţa veşnică.

Foto: Cristian Gheorghe

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

CS Mioveni a fost depunctată

Dacă în sezonul trecut nu s-a pus problema de depunctare, iată că s-a întâmplat acum, oarecum...

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită