Web Analytics
scris joi, 19.09.2024

S-a finalizat dosarul braconierilor care au omorât un căprior la Bârla

Anul trecut, doi tineri din Bârla au venit să vâneze pe Fondul nr. 41 Bălăceanca, de pe raza AJVPS Argeș. Cu ajutorul unui proiector (dispozitiv de iluminat pe timp de noapte) au hăituit un căprior pe care l-au lovit cu mașina.

S-a finalizat dosarul braconierilor care au omorât un căprior la Bârla

Apoi au pus trupul animalului în mașină și au plecat la drum. Au mers doar un kilometru și jumătate până când au fost opriți de un echipaj de jandarmi. De curând, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș i-au trimis în judecată pentru două infracțiuni de braconaj.
17 februarie 2023. Trecut de ora 22. Un echipaj al IJJ Argeș, aflat în patrulare în zona parcului petrolier din Bârla, observă o lumină puternică pe câmpurile din apropierea pădurii Cioceasca. Farurile unei mașini se stingeau și porneau în timp ce autoturismul își tot schimba direcția de deplasare pe terenurile agricole. Unul dintre jandarmi l-a sunat pe paznicul Fondului de Vânătoare nr. 41 Bălăceanca, însă acesta se afla în punctul Ciobani Martalogi, nicidecum în zona Bădești Băi. Nu putea fi el, așa că jandarmii au pornit în căutarea mașinii.

Pentru o vreme, farurile s-au pierdut în negura nopții. Jandarmii au luat-o pe un drum pietruit care duce spre liziera pădurii și, după circa 10 minute, au dat peste mașina care producea lumina puternică, un Volkswagen Golf condus de doi tineri. F.A.E. Lăzărescu, la volan, și pasagerul V.A. Trifu, amândoi din Bârla. Numai că în mașină mai era și un căprior mort, așezat la baza picioarelor, pe scaunul din dreapta față, iar pe bancheta din spate stătea și proiectorul de mari dimensiuni. Echipajul a anunțat poliția și pe paznicul de vânătoare, după cum citim în rechizitoriul procurorilor.

Un tehnician criminalist a refăcut traseul inculpaților

O echipă de la Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase – IPJ Argeș a împânzit zona. Au stabilit că masculul de aproximativ 25 de kilograme avea încă trupul cald, semn că nu murise de mult timp. Roțile mașinii erau pline de noroi, iar plăcuța cu numărul de înmatriculare din față sărise din suport. Cei doi tineri susțineau că doar au găsit animalul pe marginea drumului din pădure și l-au luat pentru consum.
Pe 20 februarie 2023, paznicul de vânătoare și un tehnician criminalist au refăcut traseul descris de cei doi tineri. Pe o parcelă de grâu de dimensiuni chiar considerabile, circa 100 de hectare, au găsit urmele autoturismului imprimate în sol, în forme de cerc sau de opt, iar pe urmele de pneuri au găsit fire de păr de căprior, după cum a spus paznicul de vânătoare. Fire de căprior au fost găsite și pe bara mașinii, în partea din față a radiatorului și în partea din spate, între telescop și arc. Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Argeș a stabilit în necropsie că moartea animalului a fost violentă, prezentând o fractură de coloană cervicală.

AJVPS Argeș vrea 5000 de euro

Din 27 martie 2023 Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș a preluat dosarul de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Costești și pe 14 august a.c. i-a trimis în judecată. Tinerii au 25, respectiv 29 de ani acum. Unul dintre inculpați are antecedente penale. În 2015, Judecătoria Slatina i-a dat lui F.A.E. Lăzărescu o măsură educativă de supraveghere pe o perioadă de 4 luni pentru că a condus o mașină fără a avea permis, sentință rămasă definitivă prin neapelare. Cei doi inculpați au uzat de dreptul la tăcere. Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Argeș s-a constituit parte civilă cu 5000 de euro la cursul oficial de la data achitării.

Citește și Scad despăgubirile RCA, în timp ce asigurații plătesc mai mult

Citește și Nepotul generalului Pleşiţă e noul director executiv al AJVPS Argeş

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Lasconi a lipsit de la școală

Treburile națiunii au făcut ca să se scrie din nou istorie la Câmpulung, în sensul că prima zi de școală a fost marcată fără prezența primarului la...