Web Analytics
scris joi, 19.09.2024

Obligatoriu înaintea iernii. Ce trebuie să faci la centrala termică

Obligatoriu înaintea iernii. Ce trebuie să faci la centrala termică

Numeroși oameni au renunțat la serviciile oferite de sistemele centralizate de termoficare și folosesc centrala termică de apartament. Apropierea sezonului rece implică verificarea și setarea centralelor de apartament, iar pregătirile trebuie făcute din timp, scrie EVZ.

Setări pentru centrala termică

Temperatura setată la un nivel peste valorile adecvate poate avea consecințe nu doar asupra sănătății, ci și a bunei funcționări a echipamentului. Drept urmare, specialiștii vin cu o serie de recomandări menite să eficientizeze consumul de energie și să ofere confortul de care este nevoie.

Pentru a putea controla mai eficient temperatura la centrala termică, proprietarii trebuie să-și achiziționeze și accesoriile necesare. EVZ face referire, aici, la termostate, sonde de exterior sau cronotermostate care permit programarea teperaturilor pe anumite intervale orare. De regulă, este vorba despre zi și noapte. Astfel de dispozitive asigură o mai bună funcționare și un randament crescut.

Temperatura optimă în locuință

Specialiștii recomandă ca temperatura ambientală să fie la un nivel potrivit, similară cu cea optimă pe timpul verii. Astfel, se recomandă ca termostatul să fie reglat la o temperatură de 18-19 grade pentru perioadele în care locatarii lipsesc de acasă.

Atunci când vă aflați în locuință centrala termică trebuie să asigure o temperatură de 20 de grade pe timp de noapte și 23 de grade pe timp de zi, pentru un confort sporit, dar și pentru un randament ridicat al echipamentului.

O soluție pentru a reduce facturile este de a regla temperatura, pe timpul iernii, cu un grad mai jos decât cea optimă. Astfel, diferența de căldură nu se va simți în locuință, iar facturile vor fi mai mici cu 5 până la 10% pe an.

Citește și Începe încărcarea instalațiilor de încălzire din rețeaua de termoficare la Pitești

Factori în funcție de care se reglează centrala termică

Pentru a obține temperatura optimă, proprietarul trebuie să țină cont și de condițiile meteorologice, calitatea izolației locuinței, tipul și calitatea ferestrelor.

EVZ mai scrie că deținătorul unei centrale de apartament trebuie să mai știe și care este temperatura optimă pentru apa care circulă prin calorifere. Aceasta se reglează în funcție de tipul echipamentului. Dacă centrala termică este convențională, fără sistem de condensare, apa din calorifere trebie să atingă 70 de grade Celsius.

În cazul în care echipamentul are sistem de condensare, temperatura apei din calorifere trebuie să aibă o temperatură mai redusă de 55-60 grade. Astfel, respectând acești parametri, centrala termică va funcționa eficient așa cum a fost proiectată. Consumul de gaze va fi mai mic, iar eficiența va fi maximă.

Citește și Viața la bloc. Se schimbă definitiv metodele de încălzire a locuințelor

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Lasconi a lipsit de la școală

Treburile națiunii au făcut ca să se scrie din nou istorie la Câmpulung, în sensul că prima zi de școală a fost marcată fără prezența primarului la...