Web Analytics
scris miercuri, 18.09.2024

Pagerele care au explodat în Liban nu s-au aflat niciodată în Ungaria

Societatea ungară BAC, prezentată ca fiind producătoarea pagerelor folosite de către Hezbollah care au fost detonate marţi în Liban şi Siria, este un intermediar comercial, fără instalaţie de producţie sau operaţională în Ungaria, anunţă miercuri Budapesta, relatează AFP și news.ro.

Pagerele care au explodat în Liban nu s-au aflat niciodată în Ungaria

„Aparatele respective nu s-au aflat nicodată pe teritoriul ungar”, dă asigurări pe X un purtător de cuvânt al Guvernului, Zoltan Kovacs. „Această afacere nu ridică niciun risc la adresa securităţii naţionale” ungare, dă el asigurări.

Citeste și: Șocant. S-a sinucis, aruncându-se de pe viaductul Vidraru

Atacul de amploare a avut loc la doar o zi după ce peste 2 800 de persoane au fost rănite și 12 au fost ucise de explozia unor pagere în tot Libnul. Atât Hezbollah, cât și guvernul libanez au dat vina pe Israel pentru atac, primul promițând o „pedeapsă corectă” pentru explozie.

Agenţia israeliană de spionaj Mossad ar fi plantat explozibili în interiorul a 5.000 de pagere importate de gruparea libaneză Hezbollah cu câteva luni înainte de exploziile de marţi, au declarat pentru Reuters o sursă de securitate libaneză de rang înalt şi încă o sursă. Operaţiunea a reprezentat o breşă de securitate fără precedent în cadrul grupării Hezbollah, ceea ce a dus la explodarea a mii de pagere în Liban, omorând nouă persoane şi rănind alte aproape 3.000, între care combatanţi ai grupării şi trimisul Iranului la Beirut, notează Agerpres.

Citește și: Exclusiv. Cum a „infectat” Mossadul pagerele Hezbollah cu exploziv. Operațiunea, pas cu pas

Sursa libaneză din domeniul securităţii a declarat că pagerele proveneau de la firma Gold Apollo, cu sediul în Taiwan, însă compania a precizat într-un comunicat că nu ea a fabricat aparatele. Acestea au fost fabricate de o companie numită BAC, care deţine o licenţă de utilizare a mărcii sale, a indicat Gold Apollo, fără să ofere mai multe detalii.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Lasconi a lipsit de la școală

Treburile națiunii au făcut ca să se scrie din nou istorie la Câmpulung, în sensul că prima zi de școală a fost marcată fără prezența primarului la...