Noua lege a pensiilor a adus o serie de schimbări în ceea ce privește cuantumul acesteia, dar și modul în care este calculată.
În cadrul unei conferințe de presă, reprezentanții Casei Județene de Pensii Olt au clarificat mai multe concepte esențiale legate de stabilirea dreptului la pensie și la stabilirea acesteia, conform noilor reglementări introduse de legea pensiilor care a intrat în vigoare la 1 septembrie 2024.
Astfel, punctele de stabilitate, ce au generat adesea creșteri semnificative ale pensiilor la recalculare, vor fi acum calculate exclusiv pentru perioadele de cotizare care depășesc 25 de ani, conform evz.ro.
Pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi punctele de stabilitate se acordă astfel: 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani; 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani; un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.
Citește și: Pensionarii vor putea ridica biletele de odihnă și tratament și de la primărie
Există anumite perioade de stagiu de cotizare care nu contribuie la acumularea punctelor de stabilitate. Aici sunt incluse și anumite intervale de concediu chimbărimedical, concediu pentru creșterea copilului, și plăți compensatorii. Deși aceste perioade nu generează puncte de stabilitate din cauza lipsei contribuțiilor de asigurări sociale, ele sunt considerate stagii de cotizare contributive atunci când se stabilește dreptul de pensie. Astfel, ele sunt recunoscute pentru calculul drepturilor de pensie, chiar dacă nu influențează acumularea punctelor de stabilitate.
0 Comentarii