Guvernul polonez va amenda Codul muncii pentru a reduce timpul de muncă, prin introducerea fie a unei săptămâni de lucru de patru zile, fie a unei zile de lucru de şapte ore, înaintea încheierii mandatului său în 2027, notează Euractiv, citat de zf.ro.
Citeşte şi: 163.069 salariaţi în Argeş, la finele lui iunie. Cum au fost plătiţi
Cel mai probabil companiile vor fi cele care vor decide dacă să facă libere zilele de vineri sau luni. „Urmează să se determine ce opţiune va fi mai bună, reducerea săptămânii de lucru de la 40 la 35 de ore sau implementarea unei săptămâni de lucru de patru zile“, anunţa luna trecută ministrul polonez al Familiei, Muncii şi Politicii sociale, Agnieszka Dziemanianowicz-Bak.
Scurtarea săptămânii de lucru are mai mulţi susţinători în Polonia decât zilele cu şapte ore de muncă, 70% din angajatori preferând săptămâna de lucru de patru zile, după cum relevă date ale platformei ClickMeeting.
Conform sursei citate, Polonia a introdus săptămâna de lucru de cinci zile, cu sâmbetele libere, în 1952. Reducerea săptămânii de lucru la patru zile ar fi o schimbare revoluţionară, iar chiar şi guvernul este divizat.
Într-un context economic relativ bun, cu o rată a şomajului relativ scăzută şi aşteptările tinerilor, cererea de reducere a timpului de lucru astfel încât oamenii să dispună de mai mult timp pentru familii, dezvoltare şi odihnă trebuie luată în serios, a declarat aceasta la începutul anului.
„Potrivit studiilor, cu cât muncim mai mult, cu atât devenim mai stresaţi şi mai obosiţi. O oră în plus la muncă nu se traduce neapărat într-o oră în plus la capitolul eficienţă“, a subliniat aceasta.
Citeşte şi: 8.140 şomeri înregistraţi în Argeş, în iunie
Spre deosebire de ea, ministrul fondurilor de stat şi politicii regionale, Katarzyna Pelczynska-Nalecs, este sceptică în ceea ce priveşte reducerea săptămânii de lucru, atrăgând atenţia asupra actualei crize demografice prin care trece Polonia.
Potrivit datelor Eurostat, polonezii muncesc în medie 40,5 ore pe săptămână, cel mai mult din UE după greci – mai arată sursa citată.
0 Comentarii