Centrul Școlar de Educație Incluzivă ”Sfânta Filofteia”, Ștefănești implementează proiectul cu nr. 2023-1-RO01-KA121-VET-000143584, în cadrul Programului ERASMUS+, Acțiunea Cheie 1 – Formare profesională (VET). Proiectul se derulează în baza acreditării Erasmus pentru mobilități în domeniul Formare profesională VET, anul III.
Proiectul cu nr. 2023-1-RO01-KA121-VET-000143584 este finanțat de Comisia Europeană, are un buget de 42 442 EUR și se derulează pe o perioadă de 15 luni, între 01.06.2023 și 31.08.2024.
Scopul proiectului este de a asigura pregătirea profesională a elevilor din învățământul profesional special prin stagii de pregătire practică VET de calitate și de a contribui la formarea personalului didactic prin abordări didactice inovative, folosite pe plan european.
În proiect au fost implicați 8 elevi cu nevoi speciale din învățământul profesional special, clasele a XI-a și a XII-a, domeniul mecanică, calificarea lăcătuș mecanic prestări servicii, 2 cadre didactice care predau discipline VET și 1 director.
Citește și Concert vocal-simfonic extraordinar, joi, 15 august, în Piața Primăriei Pitești
Cei 8 elevi au participat la stagiul de pregătire practică la compania de primire TALLERES BENALUA MECANICA, S.R.L., Alicante, Spania în perioada 09.06.2024 – 29.06.2024, susținută de Universal Mobility, Valencia, Spania. Activitățile practice desfășurate în proiect au fost adaptate nevoilor de formare și particularităților psihopedagogice ale elevilor și specifice conținuturilor modulelor de CDL ale claselor. Elevii au fost îndrumați, supravegheați de tutori și profesorii însoțitori pe toată durata mobilității. Cunoștințele, competențele și abilitățile practice dobândite pe parcursul stagiului de către elevii participanţi au fost evaluate de către tutorii de stagiu. La finalul stagiului elevii participanți au primit documentul Europass Mobility și certificatul de participare. Pe toată durata mobilității, elevii au fost receptivi, atenți, responsabili și interesați, fiind apreciați și felicitați de partenerii noștri.
Pe lângă programul de formare profesională, elevii s-au bucurat de un program cultural bogat care a constat în excursii și vizite la: Oceanographic – Valencia, Canelobre Caves, Murcia și Cartagena, Villajoyosa (Chocolate Museum), Castelul Santa Barbara – un simbol al orașului Alicante, MARQ – Muzeul de arheologie din Alicante. Au participat la evenimente în cadrul festivalului Hoqueras – festival tradițional și popular celebrat în orașul Alicante.
În urma participării la activitățile din proiectul Erasmus+, elevii C.S.E.I. “Sfânta Filofteia” și-au dezvoltat competențele profesionale, de comunicare în limba engleză și cuvinte uzuale din limba spaniolă, de socializare, de îmbunătățire a stimei de sine și a autonomiei personale. Pe lângă beneficiile profesionale și culturale ale participării la mobilitate, elevii au învățat și despre importanța toleranței și incluziunii într-o lume diversă și interconectată.
Tot în cadrul proiectului, 2 cadre didactice care predau discipline VET și 1 director au participat în perioada 20-27.04.2024, la activități job-shadowing, oferite de școala gazdă MERSİN / TOROSLAR – Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Turkey. Profesorii au participat la activități de tip ateliere interactive, au observat utilizarea metodelor și strategiilor moderne de învățare, și-au îmbunătățit propriile abilități de comunicare în limba engleză și cuvinte uzuale în limba turcă, abilități IT prin implementarea de noi instrumente web și aplicații, abilitățile interculturale și sociale prin participarea la grupuri internaționale și vizitarea țării gazdă. În cadrul programului au vizitat și o școală profesională pentru elevi cu nevoi speciale, Çankaya Özel Eğitim Meslek Okulu, Mersin, Turkey.
Urmare a participării elevilor cu nevoi speciale și a profesorilor la proiectele Erasmus+ s-au evidențiat:
– dezvoltarea interesului pentru educație permanentă;
– promovarea toleranței și înțelegerii între copiii cu diferite deficiențe sau de origine socio-culturală și etnică diferită;
-creșterea calității serviciilor educative, terapeutice și a contribuției acestora la dezvoltarea personală a elevilor și a comunității;
-formarea unor absolvenți autonomi și responsabili, în măsură să ia decizii privind propria carieră și să se integreze activ și constructiv în grupuri sociale diferite: familie, mediu social, societate în general.
Cu fiecare proiect Erasmus implementat, ne dorim să-i inspirăm și încurajăm și pe alți colegi, să le transmitem că ”doar încercând pot căpăta încredere”. Mobilitățile Erasmus+ oferă experiențe internaționale deosebite.
Erasmus + schimbă vieți! Deschide minți!
Prof. Daniela Vîlcu – coordonator proiect
Prof. Violeta Păvăloiu – responsabil diseminare
„Sunt bucuros și recunoscător pentru că am fost selectat și am participat la mobilitatea Erasmus în Spania. După selecție, m-am pregătit temeinic. Am participat la toate orele de pregătire organizate înainte de mobilitate, am parcurs cursul de limba engleză pe platforma EU-Academy. Am pornit cu emoții mari, a fost primul meu zbor cu avionul, prima călătorie într-o țară străină. Activitățile de practică și excursiile mi-au plăcut foarte mult. Am vizitat locuri turistice foarte frumoase, de care îmi voi aminti cu drag. Am învățat să comunic mai bine în limba engleză și spaniolă, mi-am făcut prieteni noi, mi-am îmbunătățit abilitatea de orientare…știu acum să mă orientez în aeroport și în diverse locuri cu aplicația GoogleMaps. Experiența aceasta mă va ajuta să îmi găsesc un loc de muncă, îmi doresc foarte mult. Sper ca în viitor să mai am posibilitatea de a aplica și participa în mobilități Erasmus, pentru că îmi oferă multe oportunități de învățare și cunoaștere. Mulțumesc Erasmus+!” – elev D. Cebuc – clasa a XII-a.
„Am pornit în mobilitate cu emoție, nerăbdare și bucurie. Activitățile practice și cele culturale mi-au plăcut mult, am învățat lucruri folositoare. Ii încurajez pe colegii mei să participe la mobilități Erasmus.” – eleva P. Zugrăvița – clasa a XI-a.
„Am învățat să fiu mai tolerant, am mai multă răbdare, comunic mai bine acum. Mi-au plăcut mult activitățile de la stagiul de practică, pe care le consider utile și interesante. Și activitățile culturale au fost deosebit de frumoase, am vizitat multe locuri pe care altfel, nu aveam posibilitatea să le văd. Transmit colegilor să aplice pentru astfel de mobilități din care au de învățat multe lucruri.” – elev V. Radu – clasa a XII-a.
0 Comentarii