MAKE
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 9 august
BURSA împlineşte, la 10 august, 34 de ani de funcţionare neîntreruptă, un exemplu viu şi viguros că jurnalismul autentic şi vertical este posibil în România şi că nu este nevoie să îngenunchezi ca ziarist nici în faţa patronatului, nici în faţa serviciilor speciale şi nici în faţa vreunei autorităţi.
Cine spune că articolele de presă nu trebuie să fie subiective, nu are proprietatea termenilor: toate articolele de presă sunt subiective.
Toate.
Nimeni nu poate să scrie ceva obiectiv, pentru simplul motiv că scriitorul este întotdeauna un subiect.
Nu un obiect.
Un articol este cu atât mai valoros cu cât furnizează informaţie mai corectă şi completă, cu cît are darul să sensibilizeze cititorul şi să îl mobilizeze pentru o cauză dreaptă.
Raţiunea este o calitate subiectivă, sensibilitatea, la fel şi la fel şi atitudinea.
Prin urmare, un articol este cu atât mai valoros cu cât este mai subiectiv.
BURSA serveşte cititorilor – aceasta este „reţeta” longevităţii sale, este un ziar necesar.
BURSA nu serveşte unui cititor, ci interesului tuturor, luaţi ca unul.
După un timp de practică, am reuşit să dau ziaristului următoarea definiţie: „Ziaristul este un misionar trimis de cetăţeni în sălbăticia puterii, ca să o convertească”.
Asta înseamnă că ziaristul care nu acţionează în interesul cetăţenilor, nu este ziarist.
Citește și:
- Având în vedere suspiciunile şi starea conflictuală, șeful Colegiului Farmaciştilor pe ţară, trimis să vegheze la corectitudinea concursului de angajare de la Spitalul Vedea
- Are pe conştiinţă Armand Chiriloiu, directorul Direcţiei Silvice Argeş – moartea ing. silvic Sever Pahonţu? (7) Familia decedatului, făptaşii şi instituţiile statului vor să îngroape cazul!
- Debut de lucrări pe DN 73, în Braşov, nu în Argeş
De exemplu, purtătorul de cuvînt nu este ziarist; chiar dacă a fost ziarist, chiar dacă a absolvit Facultatea de Jurnalism, el şi-a pierdut vocaţia la momentul când a acceptat să poarte cuvinte străine de interesul cetăţenesc, cuvinte care nu sunt ale lui.
Ziaristul este un cetăţean el însuşi şi are vocaţie cetăţenească; este bine, ca ziarist, să fii profesionalizat, dar ziaristica este, în principal, vocaţie.
Libertatea de cuvînt este garantată de Constituţie şi nimeni nu are dreptul să-i substituie cuvîntul ziaristului, să i-l bage în gură ca şi cînd ar fi al lui.
Deasupra ziaristului nu este nimeni.
Doar cerul.
Şi deasupra cerului, cititorul, ca unul.
Îngerul pentru care scriem.
Articol preluat din ziarul Bursa.ro
Notă: Jurnalul de Argeș urează La Mulți Ani colegilor de la ziarul Bursa!
0 Comentarii