Web Analytics
scris joi, 08.08.2024

Doar… 4 comunişti piteşteni la 1933

În ziua de 4 iunie 1933, un comisar de poliție descoperă asupra lui Florea Donciu, lucrător cofetar la cofetăria „Nae Predescu” din oraș, un manifest comunist. Imediat sunt informate Siguranța, Inspectoratul de Poliție și Prefectura Argeș, toate aceste instituții solicitând o situație privind comuniștii din Pitești. Mare pericol, mare.

Doar… 4 comunişti piteşteni la 1933

După trei zile de cercetări și consultări a informatorilor Siguranței, șeful Poliției adresează Prefecturii Argeș o informare, sesizând, totodată, și Parchetul Tribunalului Argeș. Ce spune șeful poliției piteștene, Gh. Popovici:
„După cum am avut onoarea a comunica verbal cu ocazia conferinţei ţinută în cabinetul dv. în dimineaţa zilei de astăzi, în vederea executării întocmai a dispoziţiilor ordinului circular nr. 42143/1933 al Ministerului de Justiţie, vă comunicăm nominal persoanele de mai jos dovedite de noi că nutresc idei comuniste, fără însă să aibă vreo activitate dăunătoare intereselor siguranţei statului, din cauza lipsei în sectorul nostru a unui nucleu bine organizat.

Ei sînt: llina Vasile, cizmar din str. Craiovei nr. 92, Ispas Florea, cizmar din str. Tudor Vladimirescu nr. 32, Ionescu Radu, pensionar din str. Tudor Vladimirescu nr. 23, şi Rubin T. Lilu, funcţionar comercial, domiciliat în str. Industriei nr. 13, plecat provizoriu la Bucureşti unde a fost semnalat de noi”. Și mai precizează că în oraș este liniște.

Ce revoluție bolșevică să facă patru inși? Poate credeau sincer în Marx, poate nu știau de gulagul din Uniunea Sovietică…
Deci, doi cizmari (breaslă la care comunismul a prins, se vede treaba, și Nicolae Ceaușescu fiind, la 1933, cizmar), un pensionar și un funcționar. Partid al clasei muncitoare, nu prindea la muncitori. Nici la intelectuali. Nici la presa anemică locală. Nu exista organizație, nu se putea vorbi nici de un nucleu.
Dar, peste 12 ani, din patru comuniști au apărut sute. Firește, cei din 1933, cei patru idealiști, așa-zișii ilegaliști, nu au prins nicio funcție, doar oportuniștii care, după 23 august 1944, s-au trezit dimineața ca fiind comuniști…

Citește și BLACK Metallica, trupă din Serbia, vine la festivalul rockerilor din Topoloveni

Citește și Francmasoneria la Muzeul Câmpulung

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Lasconi a lipsit de la școală

Treburile națiunii au făcut ca să se scrie din nou istorie la Câmpulung, în sensul că prima zi de școală a fost marcată fără prezența primarului la...