Web Analytics
scris miercuri, 07.08.2024

Sfatul psihologului. Părinţii alcoolici

În familiile de alcoolici, negarea își face loc în psihicul tuturor, pentru a face posibilă conviețuirea cu un asemenea comportament. Secretul și scuzele sunt acceptate și, ca efect, crează un haos emoțional în copiii alcoolicilor.

Sfatul psihologului. Părinţii alcoolici

Negarea alcoolicului că are o problemă, negarea din partea partenerului și a copiilor sunt importante pentru obținerea unei aparențe de normalitate în familie. Copiilor de alcoolici le este foarte greu să își dezvolte o încredere în sine normală, din moment ce este nevoie să păstreze secretul și să prezinte realitatea într-o manieră nerealistă în raport cu gândurile și sentimentele lor.
Aceștia dezvoltă un simț al responsabilității, nevoia lor de a-și salva părinții/părintele, insecuritatea personală și mânia sunt simptome clasice ale celor care au crescut într-un mediu toxic. Ceea ce este familiar creează un confort și este asimilat cu structura în viață și ulterior este posibil să dezvolte la rândul lor adicții.

De multe ori familiile încearcă orice metodă pentru a-l ajuta pe cel care are o dependență, dar eforturile lor se dovedesc inutile și, în consecință, după atâta investire de energie, în comportamentele de salvare, mai rămâne foarte puțină atenție pentru nevoile de bază ale copiilor. Părinții care sunt deficitari și inadecvați crează în copil sentimentul că nu sunt văzuți și simțiți.
Neglijența emoțională este puternic corelată cu adicțiile. Nu este deloc neobișnuit ca o persoană care trece printr-un tratament al unei dependențe să facă progrese majore atunci când descoperă că a fost neglijată ca și copil.
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți. Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.

Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Sfatul psihologului. Biologia adicţiilor

Citește și Sfatul psihologului. 4 probleme frecvente într-o căsătorie

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Lasconi a lipsit de la școală

Treburile națiunii au făcut ca să se scrie din nou istorie la Câmpulung, în sensul că prima zi de școală a fost marcată fără prezența primarului la...