Web Analytics
scris joi, 25.07.2024

Cinci tipografii la Piteşti la 1942

Dintr-un document din 26 ianuarie 1942, emis de Prefectura Argeș, rezultă că la Pitești funcționau nu mai puțin de 5 tipografii particulare. Ce cărți și ce autori publicau aceste tipografii, nu știm!

Cinci tipografii la Piteşti la 1942

Astfel, pe strada Șerban Vodă erau trei tipografii, „Modernă” (a lui Traian Novacovici, cu 71 salariați), „Progresul” (deținută de Smaranda Chițescu, cu 76 de angajați) și „Artistica” (a lui Ion Petrache Mitu, cu 70 de salariați; aici știm că în 1928-1929 s-a tipărit revista „Kalende” a lui Vladimir Streinu). Pe strada Doamna Bălașa erau două, tipografia lui Ion Ștefan Voiculescu (cu 41 angajați) și „Liga poporului” (a lui Ioan Iota, cu 43 salariați))
Oare din ce trăiau aceste cinci tipografii? Astăzi sunt patru la Pitești. Tipăreau rechizite școlare, cărți poștale, ziare de partid, afișe? Iată o enigmă nouă din istoria vieții cultural piteștene.

Citește și Preoţii Vasile Didoacă şi Nicolae Isbăşoiu, în temniţa comunistă

Citește și Pentru un monument al preoţilor militari

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Lasconi a lipsit de la școală

Treburile națiunii au făcut ca să se scrie din nou istorie la Câmpulung, în sensul că prima zi de școală a fost marcată fără prezența primarului la...