Noile tarife RCA: șoferii vor avea de plată în funcție de orașul în care stau. Astfel, șoferii care au mașinile înmatriculate pe București și Ilfov vor avea parte de o surpriză extrem de neplăcută. Mai exact, aceștia vor trebui să scoată din buzunar mai mulți bani atunci când vine vorba despre asigurările auto obligatoriii decât ale celor din restul țării pentru că fac mai multe daune.
„Bucureștiul are un nivel foarte mare al frecvenței daunelor atât față de restul țării, dar și de alte capitale europene. Suntem la 6,2%, în timp ce Praga este la 3,8%, Varșovia la 4,1%, Bratislava la 4%, Ljublyana la 3,3% și doar Belgrad undeva la 5%. Când ai o frecvență atât de mare, e normal să ai și o primă RCA mai mare”, a declarat, marți, vicepreședintele ASF.
Citește și: VIDEO. Vindeau droguri din închisoare. Percheziții în Argeș
În premieră, au fost introduse noi criterii de risc, care au dus la modificări semnificative față de tarifele referință RCA anterioare, astfel: – s-a renunțat la utilizarea capacității cilindrice (cmc) a motoarelor în schimbul puterii (kw) – s-a introdus criteriul zona geografică, respectiv București/Ilfov și Restul județelor – s-au segmentat mai detaliat vehiculele pentru transport marfă prin împărțirea segmentului peste 16 tone în doua sub-categorii: 16-21 tone și peste 21 tone.
Vicepreședintele ASF, Sorin Mititelu, a subliniat marți în cadrul prezentării noului raport privind tarifele de referință RCA că în cazul persoanelor fizice, noile tarife de referință pentru toate autoturismele sunt mai mici cu 3,3% față de tarifele anterioare. „Acest tarif nu are rolul de a stabili prețul în piață. Este doar o informație care indică un trend, această evolutie de plus-minus 3% mai degrabă indică o stabilitate a prețurilor RCA, nu o creștere exponențială și nu o scădere spectaculoasă. Vorbim de o stabilitate a tarifelor în piața RCA”, a spus Mititelu. Cât despre introducerea unor tarife de referință RCA mai mari în București/Ilfov față de restul țării, oficialul ASF susține că noul criteriu de risc nu face decât să țină cont de realitatea din piață.
Citește și: Scandal la Facultatea de Arhitectură Bucureşti, după ce notele de la admitere ar fi fost schimbate între ele
Spre exemplu, șoferii cu vârste mai mici sau egale cu 30 de ani care conduc mașini în care puterea motorul este de 151-200 kw vor avea un tarif de referință la RCA de 4.739 de lei, cu 28% mai mare decât tariful mediu practicat de asigurători în primul trimestru din acest an, tarif care a fost la nivelul de 3.416 de lei. Pe de altă parte, șoferii cu vârste între 31-40 de ani, care au mașini cu putere mai mică sau egală cu 50 kw, vor avea un tarif de referință RCA de 1.712 lei, în scădere cu 17% față de tariful mediu de 1.997 de lei practicat de asigurătorii RCA în primul trimestru din acest an.
0 Comentarii