Web Analytics
scris sâmbătă, 13.07.2024

Calinic Argeșeanul despre cum putea fi evitată moartea Dianei pe Jepii Mici

„Tragedie în Carpații României!
În luna iunie, din anul Domnului, 2023, am scris un material intitulat: „Foamea, împinge ursul la atac”, care, cu răbdarea cititorilor, va fi din nou postat, pentru a înțelege că lucrurile pot lua o întorsătură foarte urâtă. Iată că o tragedie s-a întâmplat zilele acestea și Diana și-a pierdut viața într-un mod îngrozitor, fiind atacată și ucisă, cu brutalitate, de un urs.
Sunt convins că autoritățile, și după această tragedie, vor îndrepta lucrurile și vor lua măsurile care se impun, pentru apărarea vieții cetățenilor și a gospodăriilor lor.

Calinic Argeșeanul despre cum putea fi evitată moartea Dianei pe Jepii Mici

Citește și Îl are pe conştiinţă directorul Armand Chiriloiu pe inginerul silvic Sever Pahonţu? (3) / Gheorghe Davidescu: „Chiriloiu s-a ocupat de Pahonţu până l-a băgat în groapă”

Foamea, împinge ursul la atac
S-ar putea înțelege că glumim pe seama urșilor-cerșetori și vagabonzi aflați pe drumurile Transfăgărășanului. Nu este nicio glumă!
Pericolul de a fi atacat omul pe drumuri și prin munți, de către urși, este major. Umblă urșii și prin orașele mari, cum ar fi Brașovul. Un urs mergea și prin mijlocul satului Stănești de pe Râul Doamnei. Pe Transfăgărășan, se înmulțesc mereu. Se aduc urși la noi, cum se aduc câinii vagabonzi din alte părți. Te trezești cu droaia de câini, ca la București, când au început să mănânce oameni. Este o jălanie! Chiar că-i culmea! Oare, nu se găsesc soluții? Dacă toți vânătorii din Europa vin la noi (doar suntem țară europeană, cu cei mai mulți urși) ca să vâneze anual, se mai aplanează primejdiile. Dar un parc național pentru urși, se poate face?
Pe 22 iunie 2023, am urcat până la Bâlea Lac, să vedem cum au fost avalanșele, care au distrus plantațiile pe mari suprafețe, caz nemaiîntâlnit până acum.
La coborâre, pe drum, am depășit doi bicicliști. Mai la vale, un urs mărișor, stătea după parapeți, așteptând „pomana”! Se cunoaște faptul că nu ai voie să hrănești urșii, deci, atenția trebuie mărită ca să nu fie atacați trecătorii.
În urma noastră se apropiau bicicliștii care, văzându-ne opriți, au oprit și ei, ceva mai în sus de noi. Ursul s-a uitat atent la ei, a zvâcnit o dată din loc și a sărit înaintea mașinii, ca să treacă să „întâmpine” pe cicliști.
Atunci părintele Ioan Danci, starețul de la Valea Lupului, a încercat să oprească ursul, ca să nu se repeadă la cei doi tineri, care erau fără nicio apărare. Cu greu, făcându-se manevre iuți cu mașina, a fost oprit ursul, care neavând încotro, s-a urcat în pădure. Am stat de pază până s-au îndepărtat cicliștii. Ursul era pornit să atace la oameni.

Citește și Film documentar despre „Pădurea cu poveşti nemuritoare”

Deci, foamea! Nu este glumă!
Am adăugat această întâmplare, reală, ca să se înțeleagă, că nu trebuie să se meargă pe drumuri fără prudență și că este nevoie să se ia măsuri urgente, deoarece s-a deschis sezonul pe Transfăgărășan. Turiștii se înmulțesc, iar pericolul este imens. Se impun măsuri hotărâte și să nu se aștepte accidentarea turiștilor români și străini.
Până atunci, nu umblați pe jos, nu puneți corturi în poieni, nu învățați urșii cu mâncare, nu vă expuneți.
Fiți prudenți! Nu uitați primejdia! Poate fi fatală!
Oare cine va răspunde, dacă se va întâmpla vreo tragedie?” spune Calinic Argeșeanul

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită