Web Analytics
scris sâmbătă, 13.07.2024

Un vin alb românesc a câştigat marele premiu la un concurs internaţional de profil de la Bruxelles

Un vin alb produs de Crama La Salina din Cluj a câştigat marele premiu la un concurs internaţional de profil care a avut loc la Bruxelles.

Un vin alb românesc a câştigat marele premiu la un concurs internaţional de profil de la Bruxelles

„Un vin alb românesc produs de Crama La Salina a fost revelaţia internaţională la Concours Mondial de Bruxelles! Issa Chardonnay Barrique 2022, vedeta prestigiosului concurs internaţional. Realizare excepţională pe piaţa mondială a vinurilor pentru Crama La Salina din judeţul Cluj, dar şi pentru România! Issa Chardonnay Barrique 2022 a fost vedeta celei de-a 31-a ediţii a Concours Mondial de Bruxelles desfăşurată recent în Guanajuato, Mexic. Vinul românesc a fost desemnat International White Wine Revelation şi a primit Medalia Grand Gold. Acest titlu este acordat vinului alb care obţine cel mai mare punctaj dintre toate vinurile albe participante în competiţie şi este o distincţie care recunoaşte excelenţa şi calitatea deosebită a vinului premiat”, se arată într-un comunicat trimis de producători.

Citește și: Miliardarul Puiu Popoviciu, achitat în dosarul Ferma Băneasa

Potrivit sursei citate, Concours Mondial de Bruxelles (CMB) este cea mai mare competiţie itinerantă de vinuri din lume. La ediţia din acest an, desfăşurată între 7-9 iunie, au fost înscrise aproximativ 7.500 de vinuri din 42 de ţări. Experţi din 45 de ţări au evaluat vinurile fără a cunoaşte identitatea lor. Dintre toate vinurile prezentate, doar 30% au primit o medalie.

Simion Mureşan, unul dintre cei mai puternici antreprenori locali, care este acţionar în mai multe businessuri, printre care Electrogrup, activ în sectorul infrastructurii pentru energie, a pariat în 2011, din pasiune, pe o afacere în domeniul producţiei de vin. Astfel, alături de un prieten, omul de afaceri clujean a investit într-o cramă, un hotel, un restaurant vizavi de Salina Turda, un centru de evenimente şi un centru de echitaţie. Astăzi, 13 ani mai târziu, Crama La Salina, care exploatează 42 de hectare de viţă de vie, are în portofoliu vinuri premiate pe plan naţional şi internaţional şi primeşte oaspeţi din toată lumea. Iar planurile nu se opresc aici.

“Povestea Cramei la Salina a început să se scrie în primul rând din pasiunea pentru vinuri, a început atât din dorinţa de a valorifica solul bogat în minerale din jurul Salinei (Turda – n.red.), cât şi pentru a reînvia şi continua tradiţia viticolă a regiunii”, spune Simion Mureşan. Anul 2011 a fost cel în care au fost începute demersurile în vederea dezvoltării acestui proiect. Primul pas a fost defrişarea viei existente. Au urmat apoi analize de sol şi lucrări asupra terenului, astfel încât acesta să ajungă la un nivel optim pentru plantarea noii culturi. Următorii doi ani au presupus plantarea viţei de vie noi, adusă din Franţa, lucrări de infrastructură, instalarea sistemului de susţinere şi primul tăiat al viei.

Citește și: Restricții de circulație în Argeș, sâmbătă și duminică

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

PSD cucerește cu greu Muscelul

Câmpulungul și multe dintre localitățile rurale din zona Muscel au făcut deseori tabără distinctă față de restul județului din punct de vedere al...