Un apartament de dimensiuni mici sau o garsonieră sunt spațiile care necesită, de regulă, cea mai mare atenție în privința amenajării. Fie că te muți sau vrei să renovezi un astfel de spațiu de locuit, anumite strategii te pot ajuta să maximizezi locul pe care îl ai la dispoziție, astfel încât să ai parte de confortul și funcționalitatea dorite. Sursa foto: https://www.freepik.com/free-photo/interior-modern-kitchen-minimalist-style_25773339.htm
Iată cum poți amenaja cu succes o bucătărie de dimensiuni mici, prin alegerea potrivită a mobilierului de bucătărie!
Optează pentru mobilier multifuncțional
Într-o locuință de dimensiuni mici, provocarea în amenajare este legată atât de spațiu, cât și de modul de configurare a acestuia. De aceea, este întotdeauna o idee potrivită să te orientezi către piese de mobilă de bucătărie ieftină, deoarece astfel de opțiuni îți vor permite să găsești mobilier compact, care se va putea încadra exact în spațiul de care dispui. De exemplu, poți opta pentru două sau trei corpuri de mobilier ușor de încadrat în locurile dintre aragaz și un perete. Astfel, vei avea la îndemână locurile de depozitare dorite, dar și un blat de lucru unde să poți găti eficient.
Folosește piese de mobilă cu picioare subțiri
Indiferent de tipul de mobilier pentru care optezi, fie că este vorba despre o vitrină de bucătărie sau masa și scaunele folosite la servire, este important să te orientezi către piese cu forme subțiri, lungi și aerisite. Acestea nu vor încărca inutil spațiul și vor fi mult mai plăcute din punct de vedere vizual decât un mobilier masiv și greoi. Dacă spațiul îți permite, poți crea o mică insulă sau loc de servire a mesei separat, cu piese de acest fel.
Alege mobila de bucătărie în culori deschise
Culorile deschise, indiferent de locația în care sunt folosite, vor face ca un spațiu să pară mai mare și mai aerisit. În cazul unei bucătării lungi și înguste poți opta, de pildă, pentru mobilier în tonuri neutre de alb, crem, bej sau natur. Pentru o notă de contrast, este important însă ca mobila să fie accentuată cu anumite elemente, de exemplu cu un contrablat cu motive geometrice sau cu un tapet colorat ori în tonuri închise, pe peretele opus. Accentele de culoare pot fi folosite, în plus, și cu ajutorul câtorva obiecte decorative sau de gătit, în tonalități de roșu, oranj sau verde.
Dispune atent mobilierul în spațiul bucătăriei
O bucătărie lungă și îngustă va putea profita de dispunerea pe un singur perete a mobilierului compact, astfel încât totul să se păstreze bine organizat. Pe latura opusă poți amplasa, de exemplu, o masă cu scaune pliabile, pe care să le deschizi doar la nevoie. La fel, poți folosi în locul unei mese chiar un simplu blat de bucătărie, ori o insulă lipită de perete, având scaune de bar înalte amplasate dedesubt.
Caută mobilier prevăzut cu spațiu lateral de depozitare
Spațiul vertical este adesea neutilizat în mod optim, iar încăperile înguste sunt cele care pot profita din plin de acest lucru. În afară de rafturile și etajerele pe care le poți plasa pe un perete, poți alege mobilier care are rafturi încadrate în partea laterală. Astfel, vei obține loc suplimentar de depozitare, dar și potrivit pentru expunerea unor obiecte decorative interesante, cum ar fi de pildă mici ghivece cu plante aromatice.
Iată doar câteva dintre propunerile care te pot ajuta să ai o bucătărie funcțională și amenajată estetic, chiar dacă este de dimensiuni mici. Folosește aceste trucuri și păstrează totul cât mai bine organizat, astfel încât să te poți bucura din plin de acest spațiu de pregătire a mesei și de socializare.
Citește și: Beneficii concrete pentru cetățenii români, ca urmare a apartenenței României la Uniunea Europeană
0 Comentarii