Una dintre modificările importante decise prin OUG 84/2024, care se aplică deja, este reglementarea, în Codul rutier, a unor situații obiective în care polițistul va fi obligat să testeze suplimentar conducătorii de vehicule.
Concret, polițiștii vor verifica suplimentar coducătorii în cazul în care: în vehicul sunt identificate recipiente cu alcool ce prezintă urme de consum sau substanțe care pot avea efecte psihoactive; persoana figurează în evidențele poliției pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a fost condamnată pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, pentru consumul de alcool sau de alte substanțe psihoactive ulterior producerii unui accident de circulație, pentru refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice, pentru părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia, pentru orice infracțiune legată de traficul și consumul ilicit de droguri sau produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.
Totodată, prin noua ordonanță sunt introduse două noi situații de radiere din evidență a unui vehicul, din oficiu, de către autoritatea care a efectuat înmatricularea. Mai precis, se va radia un vehicul atunci când înmatricularea a fost suspendată timp de nouă luni pentru că noul proprietar nu a solicitat transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termenul legal și când înmatricularea a fost suspendată timp de trei ani. Radierea vehiculelor istorice se va face la 10 ani de la suspendarea înmatriculării.
Citește și: Din această lună, șoferii sunt anunțați prin SMS în legătură cu expirarea permisului de conducere
Noua ordonanță aduce modificări și în legătură cu evaluarea psihologică și stabilește că aceasta se face pentru a certifica capacitățile psihologice necesare pentru a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie, precum și că, în situațiile în care se constată apariția unor simptome ce pot afecta capacitatea de a conduce autovehicule, medicii trebuie să trimită șoferii la o nouă evaluare psihologică. De asemenea, e de notat apariția posibilității sancționării șoferilor care conduc agresiv în baza înregistrărilor audio-video (ori doar video) făcute de alți participanți la trafic.
Apare mecanismul de relocare a vehiculelor staționate regulamentar atunci când măsura e necesară pentru efectuarea unor lucrări sau prestarea unor servicii publice de interes național sau local, intervenția serviciilor de urgență în vederea prevenirii sau limitării efectelor unor accidente, calamități sau dezastre, instituirea unor măsuri de ordine și siguranță publică, fără a afecta drepturile conducătorilor auto.
Citește și: Condamnații pentru trafic de persoane sau de minori nu vor mai primi pedepse cu suspendare
0 Comentarii