Cel mai bun tânăr mecanic din România este un argeșean de 18 ani din Schitu Golești. Bogdan Aldea, elev la Liceul Tehnologic Auto din Câmpulung, a câștigat cel mai important concurs de mecanică auto din țară, a treia ediție a „Young Car Mechanic”, la sfârșitul lunii mai și a reprezentat România la etapa internațională, în perioada 17-21 iunie, în capitala Lituaniei. Am vorbit cu Bogdan Aldea despre concurs și pasiunea pentru mecanica auto.
Legătura lui cu mecanica s-a format în atelierul auto al tatălui său, unde a petrecut multe ore, zilnic, urmărindu-și cu admirație părintele. „Pasiunea a început de când eram mic și făceam cu tata, făceam mecanică acasă pentru mașinile lui. A terminat și el liceul tot în domeniul auto. De acolo a pornit totul. După, am urmărit niște videoclipuri pe youtube, tot despre mașini”, ne-a povestit musceleanul.
Însă Bogdan nu vrea să se oprească aici. „Tata chiar mi-a spus să plec din meseria asta, că e foarte murdară și la 30-40 de ani rămân cu dureri de spate”. Tânărul se gândește serios să urmeze o facultate tot în domeniul ingineriei auto, „la Sibiu sau la Brașov, încă nu sunt hotărât”, iar după terminarea studiilor vrea să profeseze tot în România. „Vreau să rămân în țară, dar nu în Câmpulung”.
Bogdan Aldea: „Etapa din Vilnius s-a bazat doar pe mașini electrice, dar la noi, în Câmpulung și în zona Argeșului, este o problemă cu acest lucru”
Pe lângă abilitățile tehnice dobândite în atelierul tatălui său încă din copilărie, elevul s-a pregătit intens și individual. „Foarte mult pe filmulețe și din cărți. Este peste programa școlară tot ce s-a făcut la concurs, dar m-am descurcat. Am avut avantajul că știam și dinainte (din experiența acumulată în atelier, n. red.)”, ne-a spus elevul.
La concursul „Young Cars Mechanic” au participat 600 de elevi. În prima etapă au răspuns la 50 de întrebări în 50 de minute (test grilă pe calculator). La etapa regională, care s-a desfășurat la Craiova, participanții au răspuns la cinci întrebări, pentru fiecare fiind și câte o probă practică. Iar la etapa națională, de la Cluj, au fost 11 probe practice. Bogdan Aldea s-a impus și a câștigat și un premiu de 1000 de euro. În primii zece s-a clasat și alt elev de la același liceu, Ștefan Popescu. Cei doi au fost îndrumați de profesoara Daniela Măriuței, cea care le este și diriginte. România a fost reprezentată cu mândrie, în finala internațională, de argeșeanul Bogdan Aldea, care s-a clasat pe locul 10 din 11 țări (Bulgaria, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Ucraina, Slovacia, Croația, Grecia).
Dotările din țară nu se ridică încă la nivelul celor de peste hotare, iar de acest impediment s-a lovit și elevul argeșean. „Totul în acest concurs se bazează pe mașini din 2020 în sus și la noi în școli este o problemă, pentru că nu prea sunt aceste dotări. Adică mașini electrice nu sunt pentru a se face practică. Etapa din Vilnius, din Lituania, s-a bazat doar pe mașini electrice, două-trei probe au fost pe motoare. Tot probe practice, dar pe mașini electrice, dar la noi, în Câmpulung și în zona Argeșului, este o problemă cu acest lucru”, ne-a mărturisit Bogdan Aldea.
Astfel de concursuri promovează ideea că noua generație se orientează și către programe de formare profesională, pentru a satisface nevoile pieței muncii. L-am întrebat pe tânărul mecanic dacă această perspectivă este suficient de promovată în școli și în societate. „Nu, mai trebuie pus accent și dotate corespunzător școlile, cel mai important”, ne-a răspuns Bogdan Aldea.
În România, competiția este organizată de trei ani de către Inter Cars, distribuitor de piese și accesorii auto, și partenerii săi, oferind în acest fel o platformă pentru tinerii mecanici de a-și demonstra abilitățile și de a învăța de la cei mai buni profesioniști din industrie.
Citește și Soţia vicelui CJ Argeş a scăpat de procesul penal
0 Comentarii