Web Analytics
scris joi, 20.06.2024

Baroul Argeş aniversează 160 de ani de la înfiinţare

Vineri, 28 iunie, la ora 15, are loc dezvelirea unei plăci aniversare la sediul Tribunalului Argeș. La ora 16 va avea loc ședința solemnă a Baroului Argeș, la Hotel Ramada din Pitești.

Baroul Argeş aniversează 160 de ani de la înfiinţare

Baroul Argeş – forma în care avocatura din judeţul Argeș a fost organizată ca profesie- are la origine Legea nr. 170/04.11.1864. Anterior acestei date existau unele reglementări în diverse legiuiri (Ipsilanti, Caragea, Regulamentul Organic), care impuneau unele cerinţe celor ce desfăşurau activităţi de apărare sau de reprezentare a unor justiţiabili; chiar unele obligaţii ale acestora faţă de clienţi sau de instanţe, dar nu exista o reglementare privitoare la organizarea corpului de avocaţi, cu reguli stricte privind intrarea în breasla avocaturii, a instruirii în perioada de stagiu a noilor veniţi, a răspunderii disciplinare a membrilor corpului faţă de conducerea instituită.

Documente scrise despre “advocați“ apar în arhive din anii 1800, fără ca aceștia să fie constituiți în forme de exercitare a profesiei sau ordine profesionale, la acea dată neexistând pentru aceasta reglementări specifice. Anul în care se poate considera înființată prima formă de organizare profesională este 1864 când se instituie “consiliul de disciplină“, care, la rândul său, e împuternicit să întocmească “Tabloul avocaților“ din Brăila, adică să înscrie într-un tablou matricol persoanele care se declaraseră “advocați“ și care practicau această îndeletnicire.

Citește și Zoo Pitești, deschisă spre vizitare în a doua zi de Rusalii

Citește și Ce am învăţat în 10 ani? Să nu mai fac poze singur!

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită