Web Analytics
scris joi, 13.06.2024

Înălţarea Domnului, tradiţii, obiceiuri și superstiții

Astăzi se ciocnesc ouă și se spune „Hristos s-a înălţat!” Ortodocşii sărbătoresc Înălţarea Domnului, una dintre cele mai importante sărbători creştine. Praznicul are loc în fiecare an, la 40 de zile de la Sfintele Paşti.

Înălţarea Domnului, tradiţii, obiceiuri și superstiții

Înălţarea Domnului se sărbătoreşte la 40 de zile de la Paşte şi simbolizează înălţarea umanităţii alături de Iisus Hristos, astfel că în bisericile din toată ţara se ţin slujbe speciale şi rugăciuni, care amintesc de învăţăturile şi promisiunile lui Iisus Hristos.

În popor, sărbătoarea este cunoscută şi sub numele de Ispas, după numele ciobanului care stătea ascuns în spatele unor pietre şi a urmărit şi a văzut Înălţarea, după care a mers acasă şi a povestit tuturor ceea ce a văzut. De-a lungul timpului de Înălţare au luat naştere mai multe tradiţii şi obiceiuri, unele dintre ele nu se mai ţin în zilele de astăzi, însă o parte dintre ele se ţin în continuare cum ar fi vopsitul ouălor. Astăzi se spune Hristos s-a înălţat, iar în bătrâni se spune că astăzi ar trebui făcute semănătorile pentru a fi un an cu roade bogate. Tot din bătrâni, astăzi se atingeau vitele cu leuştean pentru a se îngrăşa şi pentru a fi sănătoase.

Citește și: Calinic a fost externat: „M-am întors la Curtea de Argeş şi mi-am preluat atribuţiile administrativ pastorale”

Există o serie de obiceiuri și interdicții legate de această sărbătoare. De Înălțare, nu se coase, nu se țese și nu se croiește, iar spălatul este strict interzis. De asemenea, gospodinele vopsesc ouă pentru ultima dată în acest an, iar vopseaua rămasă este pusă la rădăcina unui pom. Munca grea în gospodărie sau la câmp este evitată de Înălțare. Pe data de 13 iunie, nu se folosește mătura. În ajunul sărbătorii, gospodinele agață leuștean la porți și ferestre pentru a ține strigoii la distanță. Oamenii vizitează mormintele celor adormiți pentru a le aprinde lumânări. În ziua de Înălțare, se obișnuiește să se poarte frunze de nuc și leuștean la brâu, simbolizând frunzele pe care le-a avut și Iisus Hristos la înălțarea Sa. În unele regiuni, casele sunt împodobite cu crenguțe de paltin. De asemenea, vitele sunt bătute cu frunze de leuștean pentru a se îngrășa și a rămâne sănătoase pe tot parcursul anului.

Înălțarea este o sărbătoare plină de tradiții și semnificații. Se spune că Cerurile sunt deschise de Paște până la Înălțare, iar cine moare în această perioadă nu mai trece prin Judecata de Apoi, ci intră direct în Rai. De Înălțare, se obișnuiește să se dea de pomană pentru cei trecuți în neființă. În mod tradițional, se dă de pomană păsat fiert în lapte dulce, adică mălai fiert în lapte, dar și condimente precum esență de vanilie și altele

Superstiții de Înălțarea Domnului

Înălțarea Domnului este legată de numeroase superstiții. Oamenii le respectă cu sfințenie, pentru că multe dintre ele au rolul de a proteja gospodăria și animalele de rele și de a asigura un an roditor și prosper.

Una dintre cele mai cunoscute superstiții spune că nu este bine să împrumuți sare în această zi. De asemenea, este interzis „împrumuți” foc din casă în ziua de Înălțare, pentru a evita ghinionul și bolile în gospodărie. Se spune că nu este bine să cultivi nimic după Înălțare, deoarece nu va rodi. Un alt obicei specific acestei zile este tăierea unui smoc de păr din vârful cozilor de la vite și îngroparea lui în furnicare. În timp ce se îngroapă părul, se rostește rugăciunea: „Să dea Dumnezeu să fie atâția miei și viței câte furnici sunt în acest furnicar”. Se spune că în felul acesta, animalele vor crește sănătoase.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită